اسفند ۰۱, ۱۳۹۱ سرزمین ما انتقادی و اجتماعی, موضوعات سایت ۰
مرگ تدریجی یک اقلیم /
زخم بیتدبیری مسئولان بر پیکره سرزمین بلوط
بلوط درمان دردهاست، اما امروز خود به درد بیتدبیری گرفتار شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس حدود چهار سال پیش بود که خبرهایی از شیوع آفت زغالی بلوط در جنگلهای زاگرس بر سر زبانها افتاد، اما خیلی طول نکشید تا این آفت مانند خوره به جان جنگلهای زاگرس افتاد و شیره جان درختان بلوط را بلعید تا آنجا که در حال حاضر هر روز صدها اصله درخت در این منطقه خشک میشوند.
نکته اینجاست که با گذشت چند سال از این موضوع هنوز هم باید به تماشای قطع هزاران اصله درخت بلوط نشست و افسوس خورد که چرا نبود مدیریت درست، یا منابع اعتباری کافی سدی شده است برای نجات جان جنگلهای زاگرس، زیرا با اینکه مسئولان نیز تایید میکنند، این آفت دست کم از سال ۸۷ در جنگلهای زاگرس شیوع پیدا کرده، اما آزمایشهای انجام گرفته از سوی آنها در سال ۸۹ به آنها اطمینان داد که با چه مشکل حادی روبه رو هستند.
زیستگاه بلوط مناطقی با بارندگی ۳۵۰ تا ۷۵۰ میلیمتر است
مناسبترین زیستگاه بلوط مناطقی با بارندگی ۳۵۰ تا ۷۵۰ میلیمتر بوده که در آن بیشترین گسترش را دارد. در ایران بلوط مهمترین و فراوانترین گونه درختی موجود در غرب کشور، به ویژه در منطقه زاگرس محسوب میشود. سلسه جبال زاگرس، وسیعترین و اصلیترین رویشگاه گونههای مختلف بلوط در ایران بوده و به همین دلیل این منطقه از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
درخت بلوط یا درخت مازو که عمری طولانی حدود ۵۰۰ سال (گاهی حتی تا ۲۰۰۰ سال دارد) در ایران بیشتر در دامنه رشته کوه زاگرس وجود دارد. استانهای لرستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری و ایلام دارای جنگلهایی از بلوط هستند که در نوع خود از بینظیرترین جنگلهای جهان هستند.
میوه بلوط از قدیمالایام مورد مصرف بوده و از آن به عنوان غذا استفاده میکردهاند، به گونهای که با گندم مخلوط و از آن نان تهیه کرده بودند.
بلوط درمان دردها امروز خود درمان ندارد
از مهمترین خواص بلوط رفع بواسیر، رفع اسهال ساده و اسهال خونی، رفع درد معده و گاز معده، برای رفع کم خونی موثر است، نرمی استخوان را درمان و برای تقویت عمومی بدن موثر است. در ادامه رئیس هیئت مدیره انجمن زیست محیطی بلوط لرستان با بیان این مطلب که منابع جنگلی دنیا به عنوان ارزشمندترین منبع موجود در سیاره زمین از زمان پیدایش این کره خاکی دستخوش تحولات زیستی فراوانی بوده است، گفت: متأسفانه در قرن اخیر با توجه به افزایش نرخ جمعیت و رشد تقاضا برای استفاده از منابع طبیعی در جوامع مختلف بشری، جنگلهای دنیا در معرض هجوم و تخریب قرار گرفته است.
بابک الوندیان اضافه کرد: به علت فقر فرهنگی و عدم آموزشهای فراگیر در جوامع مختلف، بخش زیادی از مردم با دیدگاه سادهانگارانه به منابع جنگلی نگریسته و درختان را به عنوان یک منبع اقتصادی میدانند. وی ادامه داد: این طرز تفکر اشتباه موجب آن شده که بسیاری از جنگلهای با ارزش و حیاتی موجود در کشورها، با روشهای غیرقانونی و غیرتخصصی مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
رویشگاه جنگلهای زاگرس با مساحتی بالغ بر ۵ میلیون هکتار است
این کارشناس منابع طبیعی گفت: جنگل به عنوان یک اکوسیستم پویا و پیچیده، از یک ساختار متنوع تشکیل شده که در این سیستم، میکرو ارگانیسمهای موجود در خاک با اشکوبهای گیاهی و درختچهای در کنار درختان مختلف در سطح جنگل، تشکیل یک زیستگاه مناسب برای حیات وحش و موجودات زنده را میدهد.
مدیرعامل شرکت تخصصی منابع طبیعی خُرمان بهار زاگرس با اشاره به پراکنش جنگلها و مراتع ایران، گفت: نواحی رویشی کشور ایران به دو ناحیه مهم جنگلهای شمال یا هیرکانی و جنگلهای خارج از شمال که شامل چهار ناحیه رویشی زاگرس، ارسبارانی، ایران وتورانی و جنگلهای خلیج فارسی و دریای عمانی تقسیم میشود. الوندیان افزود: رویشگاه جنگلهای زاگرس با مساحتی بالغ بر حدود ۵ میلیون هکتار از منطقه پیرانشهر به سردشت در استان آذربایجان غربی شروع و به شهرستان فیروزآباد استان فارس ختم میشود.
گونههای درختی و درختچهای در میان درختان بلوط
وی گفت: در جنگلهای زاگرس گونههای درختی و درختچهای مثل کیکم، بادام معمولی، بادام کوهی (ارژن)، بخورک، زرشک، محلب، راناس (برالیک)، ارغوان، تا، شفت، تایله، آلبالوی وحشی، زالزالک، ولیک، خشک، تراونه، خِشک، سنجد، انجیر، زبان گنجشک، گردو، ُارس، پلاخور، مورد، توت، زیتون، موخور، کیش، خنجوک، بنه، چنار، پده، سیاه تلو، جغجغه، انار وحشی، خج، انچوچک، امرود سماق، زردبید، سپستان، دیوآلبالو، گزانگبین، چغاله (تنگرس)، اوجا، مو، یوول، دارماز، بلوط (برودار) و بلوط ایرانی یا بلوط غرب یافت میشود.
این فعال محیط زیست لرستانی تصریح کرد: با توجه به تعداد و تنوع گونههای درخت بلوط در این ناحیه رویشی، بدین ترتیب گونه غالب جنگلهای زاگرس از درخت بلوط تشکیل شده است. رئیس هیئت مدیره انجمن زیست محیطی بلوط لرستان گفت: در جنگل های غرب کشور سه گونه مهم بلوط ( Quercus persica – Q . Brantii ) ( Q infectoria ) ( Q . libani ) مشاهده میشود که جامعه بلوط ایرانی را تشکیل میدهد. الوندیان بیان داشت: متأسفانه طی سالیان گذشته آفات و بیماریهایی گریبانگیر درختان بلوط زاگرس شده که از مهمترین این عوامل میتوان به عامل بیماری قارچ زغالی بلوط (Biscogniauxia mediterranea) اشاره کرد که منجر به زوال بلوط Oak Decline میشود.
قارچ زغالی گریبانگیر درختان بلوط لرستان شده است
وی خاطرنشان کرد: عامل قارچ زغالی بلوط در شرایط طبیعی به درختان ضعیف و درختانی که تحت تأثیر تنشهای زیستی و تنشهای آب و هوایی قرار گرفته حمله کرده و اسپور قارچ با گسترش در زیر پوست تنه، درخت را آلوده میکند و پس از افزایش میزان آلودگی، در سطح شاخهها وتنه درختان تولید اسپور تیپیک زغالی نموده و شبکه آوندی و پوست و چوب را کلونیزه میکند.
۳۰۰ هزار هکتار از درختان بلوط لرستان در معرض نابودی
این کارشناس منابع طبیعی اظهار داشت: بر اساس گزارش تهیه نقشه پوشش گیاهی کشور که توسط دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در سال ۱۳۸۳ تهیه شده، سطح جنگلهای استان لرستان، یک میلیون و ۲۲۶ هزار و ۴۳۴ هکتار و سطح مراتع استان ۸۸۳ هزار و ۵۰۴ هکتار برآورد شده که از این میزان مساحتی در حدود ۳۰۰ هزار هکتار از سطح جنگلهای استان دچار آلودگی پدیده زوال و خشکیدگی درختان بلوط شده است.
رئیس هیئت مدیره انجمن بلوط لرستان گفت: با توجه به عوامل متعدد تخریب جنگلهای زاگرس و افزایش دامنه این بیماری در عرصههای منابع طبیعی، به پژوهشگران موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع پیشنهاد میشود که راهکارهایی مثل تولید و تکثیر پایههای مقاوم به آفات و بیماریها و تولید نهالهای مقاوم به شرایط محیطی را جهت کاشت و جایگزینی در عرصههای تخریب شده، در دستور کار قرار دهند.
مسئولان کشوری توجه به زوال درختان بلوط داشته باشند
وی با انتقاد از عدم توجه کافی مسئولان کشور نسبت به موضوع تخریب جنگلهای زاگرس، افزود: جهت بررسی و درمان قطعی این بیماری باید اعتبارات پژوهشی و برنامههای حفاظتی بیشتری به این مسئله اختصاص یافته تا از روند افزایشی نابودی منابع طبیعی استانهای زاگرس کاسته شود.
لرستان استان دوم کشور در بحث زوال درختان بلوط است
در ادامه مدیرکل منابع طبیعی لرستان گفت: بیماری خشکیدگی درختان بلوط متاسفانه آفتی برای این درختان شده که هیچگونه راهعلاجی ندارد. مهرداد بهاروند اظهار داشت: تاکنون ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی لرستان به بیماری خشکیدگی دچار شدهاند. وی افزود: استان لرستان بعد از استان ایلام در بحث خشکیدگی درختان بلوط مقام دوم کشور را دارد. مدیرکل منابع طبیعی لرستان گفت: در رابطه با خشکیدگی درختان بلوط هنوز هیچگونه راهکار علمی پیاده نشده است.
۲ تا ۳ میلیون اصله بلوط در حال تولید و توزیع در سطح لرستان است
بهاروند یادآور شد: نهادهای بالا در این زمینه سه مرحله بهداشتی، خارج کردن درختان آلوده، هرس درختان بلوط و تولید و توزیع نهالهای بلوط با گونههای مقاوم از برنامههای این اداره است. این مسئول خاطرنشان کرد: ۲ تا ۳ میلیون اصله بلوط در حال تولید و توزیع در سطح لرستان است. منبع فارس
—————————-
گزارش از: اکرم محمودوند
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
ویژه تاریخ و فرهنگ ایران و سرزمین بختیاری، سرزمین آفتاب، سرزمین آزاد، سرزمین آریایی، سرزمین کوهساران بلند، سرزمین رودهای خروشان، سرزمین چشمه ساران زلال، سرزمین جنگلهای سرسبز، سرزمین دشت های زیبا، سرزمین برف و آب و آفتاب، سرزمین تاریخ و تمدن دیرینه، سرزمین فاتحان مشروطیت، سرزمینی در قلب ایرانزمین… بختیاری بزرگترین قوم ایرانی و آریایی در ایران و تنها قوم صددرصد شیعه..*این سایت آزاد، مستقل و مردمی است. تاسیس1391
شهریور ۳۱, ۱۳۹۷ ۲۶
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۴
آذر ۱۷, ۱۴۰۲ ۲۳
آذر ۱۰, ۱۳۹۱ ۲۱
تیر ۱۲, ۱۳۹۵ ۱۶
خرداد ۰۲, ۱۳۹۵ ۱۶
آبان ۰۶, ۱۳۹۵ ۱۵
خرداد ۲۰, ۱۳۹۲ ۱۳
مرداد ۱۰, ۱۳۹۵ ۱۲
دی ۰۳, ۱۳۹۴ ۱۰
آذر ۱۱, ۱۴۰۲ ۹
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
شهریور ۰۸, ۱۳۹۵ ۸
مهر ۲۶, ۱۴۰۱ ۷
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
اردیبهشت ۰۵, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۴, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۱۹, ۱۴۰۳ ۰
اسفند ۲۵, ۱۴۰۲ ۱
اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
اسفند ۲۰, ۱۴۰۲ ۰
اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
5 ماهپیش
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
📙کتاب” دشتک بر بلندای تاریخ ” منتشر شد. کتاب “دشتک، بر بلندای تاریخ بختیاری” تالیف «رضا بهرامی دشتکی» پس از سالها...خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
معرفی کتاب: این اثر پژوهشی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فهرست آثار فاخر قرار گرفت و مورد حمایت ویژه واقع گردید…...اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
تاریخ بختیاری از آغاز تاکنون مقدمه: سرزمین ایران از آغاز دوران تاریخی به تدریج شاهد شکل گیری کهن ترین تمدن های بشری بود...اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
پژمان بختیاری در کلام دکتر کزازی دکتر میرجلال الدین کزازی استاد بزرگ زبان و ادبیات پارسی در سخنانی درباره شخصیت شاعر...اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
آثار منظوم و منثور پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر + نصاویر فهرست کتاب ها و آثار پژمان بختیاری: پژمان بختیاری شاعری...فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
زندگینامه دکتر قیصر امین پور (۱۳۳۸-۱۳۸۶) از شاعران بزرگ معاصر دکتر قیصر امینپور از شاعران بزرگ ایران پس از انقلاب...اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
صفحه پژمان بختیاری ویژه زندگی، اشعار و آثار حسین پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران ■ـ زندگینامه پژمان بختیاری ...اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
در همین کوهستان زنی می زیسته که برابر صد مرد در سرنوشت تاریخ معاصر ما دخیل بوده است. مقصودم «بی بی مریم بختیاری» است…...اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۴
رضا بهرامی نویسنده و پژوهشگر رضا بهرامی دشتکی(نویسنده و پژوهشگر) رضا بهرامی دشتکی نویسنده و پژوهشگر ایرانی اهل دشتک...آذر ۰۳, ۱۴۰۲ ۶
زندگینامه و اشعار پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر زندگی نامه پژمان بختیاری (۱۳۵۳ـ ۱۲۷۹) حسین پژمان بختیاری،...تیر ۲۲, ۱۴۰۲ ۰
سردار اسعد چهره ملی و مذهب گرا در مشروطیت (به مناسبت ۲۲ تیرماه سالروز فتح تهران توسط بختیاریها و ۲۵ تیر ۱۲۸۸ سالروز...سرزمین بختیاری در قسمتهای وسیعی از فلات مرکزی و جنوب غربی ایران در میان رشته کوه های زاگرس میانی اغلب در استان های: «چهارمحال بختیاری، خوزستان، اصفهان، لرستان، کهگیلویه بویراحمد» و بخش هایی از استانهای «فارس، بوشهر، مرکزی، ایلام و..» قرار دارد.
علاوه بر آن جمعیت عظیمی از بختیاری ها در تهران، اصفهان، شیراز، اهواز، قم و کرج و.. سکونت دارند و با احتساب سایر اقوام لرتبار گستره وسیع تری پیدا می کند. سرزمین پهناور بختیاری از موقعیت طبیعی و جغرافیایی ویژه ای در قلب ایران زمین برخوردار است.
بزرگترین رودخانه های کشور «زاینده رود»، «رود کارون» و «رود دز» از «زردکوه بختیاری» سرچشمه می گیرند. با طبیعت بکر و زیبا، رودهای خروشان، چشمه ساران زلال، جنگلهای سرسبز و مناطق دیدنی و گردشگری بی نظیر...