آذر ۱۱, ۱۴۰۲ سرزمین ما تاریخ و فرهنگ, موضوعات سایت ۹
ماجرای پیوستن بختیاری ها به نادرشاه و فتح قندهار در سال ۱۱۵۰ ه.ق. به تفصیل در منابع تاریخ ایران و تاریخ بختیاری آمده است… (+تصویر فرمان نادرشاه ـ جایگاه علی صالح خان: دشتک بختیاری)
ماجرای پیوستن بختیاری ها به نادرشاه و فتح قندهار در سال ۱۱۵۰ ه.ق. به تفصیل در منابع تاریخ ایران و تاریخ بختیاری آمده است. به روایت تاریخ عالم آرا و تاریخ جهانگشای نادری، بختیاری ها در سال ۱۱۵۰ه.ق. در فتح قندهار نقش اساسی داشتند»۱ قوم بختیاری در دوره صفویه روابط دیرینه ای با حکام صفویه داشتند و در زمان حمله افغانها به ایران نیز مقاومت سرسختانه ای در مقابل آنان داشتند اما به دلیل فقدان انسجام در سپاه ایران و ضعف دربار صفوی منجر به شکست گردید. پس از انقراض سلسله صفویه و ظهور نادرشاه افشار، ابتدا در میان برخی طوایف بختیاری شورش هایی در حمایت از صفویه پدید می آید. در یکی از این طغیانها احمدخان فرزند قاسم خان بختیاری که ظاهرا توسط نادرشاه به حکومت بختیاری منصوب شده بود. به دست جمعی از بختیاریان به قتل می رسد(۱۱۴۴ه.ق)
بنابر تاریخ عالم آرای نادری، نادرشاه پس از این واقعه دستور می دهد سی نفر از بزرگان بختیاری از جمله «کاید علی صالح» و دیگر ریش سفیدان بختیاری را که ظاهرا در این غائله دست داشتند دستگیر کنند سپس با اطلاع از روحیه سلحشوری و جنگجویی ایل بختیاری، عده ای را روانه سرزمین بختیاری می کند تا ده دوازده هزار نفر نیرو برای خدمت در سپاه آماده کنند اما طوایف هفت لنگ اعتنایی نکردند. وقتی نادرشاه از این واقعه و نافرمانی بختیاری ها مطلع می شود سخت برآشفته می شود و کاید علی صالح را که دربند خود داشت به حضور طلبید واز وی ماجرای بختیاری ها را سوال می کند. کاید علی صالح به نادرشاه گفت: جماعت بختیاری تابع بزرگان خود هستند و چون در حال حاضر من و دیگر ریش سفیدان بختیاری در حبس به سر می بریم بختیاری ها اطاعت نمی کنند و نادرشاه را راضی می کند تا وی و چند نفر دیگر از کدخایان بختیاری میان آنها رفته و چندین هزار نفر برای خدمت در سپاه آماده کنند. پس از پانزده روز کاید علی صالح هفت هزار نفر از افراد طوایف مختلف بختیاری را جمع آوری نمود و به سپاه نادر آورد. نادر به پاس این اقدام ، کاید علی صالح و تعدادی دیگر از سران بختیاری را که خدمات شایسته ای انجام داده بودند مورد تشویق قرار می دهد. به استناد تاریخ عالم آرای نادری بختیاری ها در جنگ با عثمانی در سال ۱۱۴۸ه.ق، نیز به فرماندهی علی صالح خان بختیاری حضور داشتند و به دلیل شکست سپاه عثمانی و قتل فرمانده آنان مورد تشویق نادرشاه قرار گرفتند.»۱ در جنگ های بعد به تدریج برخی از سران بختیاری از جمله علی صالح خان با ابراز لیاقت مورد توجه شاه ایران قرار می گیرند.
فتح قندهار توسط بختیاریها به فرماندهی علی صالح خان
در جنگ سرنوشت ساز نادرشاه با افغانها چندین هزار نفر از سواران بختیاری به فرماندهی علی صالح خان حضور داشتند. تاریخ نویسان از فتح قندهار به عنوان واقعه مهمی در تاریخ ایران یاد می کنند که باعث شکست نهایی مهاجمان گردید. هنگامی که نادرشاه به قندهار لشگر کشی می کند، به دلیل استحکام قلعه قندهار و مقاومت شدید افغانها نمی تواند قلعه را تصرف نماید، بنابر این به محاصره آن می پردازد که حدود ۱۵ ماه به طول می انجامد. سرانجام بختیاری ها که از طولانی شدن جنگ خسته شده بودند، شبانه بدون اطلاع نادر اجتماع می کنند و هم پیمان می شوند که قلعه قندهار را فتح نمایند و طبق یک رسم قدیمی ایلی، سگی را کشته و دفن می کنند به این معنا که اگر کسی پشت به جنگ کند، قبر این سگ به منزله اموات او خواهد بود.۳ صبح روز بعد متفقاً به قلعه حمله می برند و با رشادت و دلیری کم نظیر خود آن را فتح می کنند. (سال ۱۱۵۰ ه.ق) در تاریخ آمده است که نادرشاه ابتدا از این اقدام بختیاری ها که بدون اطلاع وی انجام گرفته بود ناراحت شد: «اما منشی وی میرزا مهدی خان با ساختن این دو بیت دلتنگی نادر را از بین برد:
تو مپندار که بختیاری کرد حق مدد کرد و بخت یاری کرد
شـاه ایـران و نـادر دوران خاک بر فرق قندهاری کرد»۴
به روایت تاریخ جهانگشای نادری چهار هزار نفر از دلیران بختیاری به برج های قلعه حمله برده و آنها را تصرف کردند و بیرق پیروزی را در آنجا برافراشتند.۵ مؤلف کتاب فارسنامه نیز جریان فتح قندهار را این گونه نوشته است: در سال ۱۱۴۹ ه.ق نادرشاه افشار با قشون از پیاده و سوار عزیمت فتح قندهار نمود و در جانب شرقی قندهار موکب شاهی فرود آمد… بعد از ملاحظه معلوم داشت که استحکام قلعه و شهر قندهار به نوعی است که فتح آن به زودی ممکن نیست امر کرد نادر اطراف شهر چندین برج بپا داشته و راه آمد و شد شهر را مسدود نمودند آنگاه شهری در برابر قندهار بنیاد نمودند و بازار و مساجد و سایر ابنیه شهری درآنجا بساختند واندک زمانی شهر عظیم شد و آن را موسوم به نادر آباد نمود چون زمان محاصره به طول انجامید باعث انزجار خاطر شهریاری شده به خیال یورش افتاد درشب بیست و دوم ماه دیقعده سال ۱۱۵۰ هق جماعتی بختیاری افاغنه ابدالی و اکراد خراسان را مأموربه یورش فرمود ایشان متفقاٌ به شهر حمله بردند اما از ایشان کاری پیش نرفت دویست نفرشان کشته شد و مابقی به نادرآباد مراجعت کردند. عید نوروز یونت ئیل درسلخ ماه ذیقعده اتفاق افتاد و شاهنشاه ایران به یکباره ازفتح قندهار مأیوس شد. آن چهارهزار نفر بختیاری که در اردوی نادری بودند از واقع باخبر شده فتح قندهار را وجهه همت خود ساختند، در روز دوم ذیحجه به صورت واحد به شهر قندهار حمله برده و بعد از جزئی زد وخورد قلعه قندهار را مسخر نمودند.۶
«در کتاب تاریخ ایران نوشته حسن پیرنیا آمده است: بختیاری های همراه نادر یکی از برج های شهر را به حمله گرفتند و قندهار در ۲۳ ذی الحجه ۱۱۵۰ از پا درآمد»۷. همچنین در تاریخ تحولات سیاسی اجتماعی ایران در دوره های افشاریه و زندیه ذکر گردید: «محاصره قندهار ۱۵ ماه طول کشید (شوال سال ۱۱۴۹ـ دی الحجه سال ۱۱۵۰) و سرانجام به همت مردان دلاور بختیاری یکی از برج های مهم به نام د ده سقوط کرد و به دنبال آن همه شهر به تصرف قوای ایران در آمد.»۸ اوژن بختیاری می نویسد: علی صالح خان و بختیاری ها در حمله نادرشاه به هند نیز شرکت داشتند و در آنجا نیز با رشادت و دلیری نبرد کردند و اسماعیل خان برادر علی صالح خان به همراه جمعی از بختیاری ها در هند ماندگار شد و هنوز هم نوادگان آنها در پیشاور اقامت دارند و از خانواده های مهم آن دیار هستند که به بختیاری معروف می باشند.۹
در منابع تاریخی همچنین از رشادت های «ملاآدینه مستوفی بختیاری» که در جریان فتح قندهار بیرق دار سپاه بود، یاد شده است. نادرشاه به پاس رشادت های بختیاری ها در کسب این پیروزی ارزشمند که در تاریخ ایران ماندگار شد، هدایای فراوانی به آنها اعطاءکرد و مناطقی را در نقاط مختلف کشور از جمله منطقه «پشتکوه بختیاری» را به علی صالح خان اعطاء نمود. همچنین طی فرمانی وی را رتبه خانی و سرداری سپاه داده و بعنوان رئیس ایل هفت لنگ بختیاری معرفی می کند.۱۰ در کتاب «بختیاری در آیینه تاریخ» نوشته پروفسور گارثویت، آمده است: «علی صالح خان در رکاب نادر در جنگ قندهار شرکت داشت و رشادت های زاید الوصفی از خود نشان داد، نادر سه رقم به نام علی صالح خان در ماه جمادی الاول ۱۱۵۹ ه ق. (برابر با می و جون ۱۷۴۶ م) صادر کرد در این فرامین و احکام دوره افشاریه نشان می دهد که علی صالح خان فرماندهی سواره نظام بختیاری را داشت و همچنین کوه مالی بختیاری و املاکی در خراسان نیز در تیول او قرار گرفته بود…
پروفسور گارثویت که تحقیقات گسترده ای در باب تاریخ بختیاری داشته است در جای دیگر می نویسد: «در قرن هجدهم نادرشاه، علی صالح خان از طایفه «زراسوند» را به لقب سرداری مفتخر کرد… علی صالح خان برای اولین بار عنوان خان و سردار را به خود اختصاص داد.»۱۱درگذشت علی صالح خان در کتاب بختیاری در آیینه تاریخ و برخی منابع دیگر ذکر شده است: علی صالح خان، در سال ۱۱۶۳ هق /۱۷۵۰م وفات یافت»۱۲ و در سرپیر دشتک در جوار «امامزاده خاتون حلب» به خاک سپرده شد. منطقه دشتک علاوه بر اینکه در تیول وی بود، جایگاه اصلی علی صالح خان بختیاری نیز به شمار می رفت و سرانجام وی در این منطقه وفات یافت و برخی نوادگان وی (فامیل «الیاسی» شاخه ای از خوانین بختیاری) نیز در دشتک سکونت یافتند. سنگ قبر تاریخی علی صالح خان تا چندین دهه قبل در کنار امامزاده خاتون حلب سرپیر وجود داشت اما در هنگام بازسازی احتمالا درون دیواره ها یا زیر بنا قرار داده شده است.
پس از نادرشاه جانشینان وی نیز از جمله شاهرخ میرزا فرمان هایی به علی صالح خان صادر کردند(۱۱۶۳ هق.) و آزادخان از سرداران نادرشاه نیز در فرمانی خطاب به ابدال خان آورده است: «حکومت پشتکوه به نحوی که سابق با مرحمت پناه والد عالیجاه مشارالیه بوده سرافراز و بین الاماتل ممتاز فرموده مواجبی که در ایام خاقان رضوان مکان در وجه محال مزبور مقرر بوده در وجه عالیجاه مشار الیه بر قرار نمودیم» و از وی تحت عنوان «امیر بختیاری و ضابط چهارمحال» نام می برد۱۳ بعد از دوره افشاریه، نیز اسنادی از دوره زندیه در منابع تاریخی موجود است. که نشان می دهد کریم خان زند و جانشینان وی فرمان هایی خطاب به علی صالح خان و فرزندش ابدال خان صادر کردند. همچنین جانشین وی صادق خان زند نیز در فرمانی تصریح کرده است «برات و حواله محال پشتکوه به حبیب اله خان داده شود همانگونه که سابق به پدر وی(ابدال خان) داده شد.»۱۴. این اسناد بیانگر انتقال منطقه پشتکوه (ازجمله منطقه دشتک) به ترتیب از علی صالح خان به فرزندان و نوادگان وی و اهمیت این منطقه برای خوانین و حاکمان بختیاری بوده است.
متن یکی از فرمان های نادرشاه به علی صالح خان بختیاری۱۵
«فرمانی است از نادرشاه به علی صالح بیگ خان درباره عنوان ریش سفید بختیاری بتاریخ جمادی الاولی ۱۱۵۹ه.ق برابر با جون۱۷۴۶میلادی. مهر نادرشاه که در سر لوح فرمان است:شیر و خورشیدالملـک لِلّـهاعوذ بالله بعالی شآنه فرمان همایون شد آنکه از آنجا که پیوسته همت صافی طوبت القدس مصروف باستحکام بنیان و اوتاد قوی بنیاد سلطنت و شهریاری و انتظام مهام عظمت و بختیاری بوده و می باشد. هر جمعی از اخلاص کیشان صادق الولا و بندگان عقیدت انتما را که در شاهراه دین و دولت بختیاری نموده سالک طریق خدمتگذاری میدان جان نثاری باشد تارک اعتبارش را بر اقران وامثال رتبه رجحان و برتری ارزیابی فرمائیم. به مصداق این مقال صورت احوال عمده الاعاظم والقبایل زبده العشائر والاماتل علی صالح بیگ ریش سفید طایفه بختیاری هفت لنگ است که از بدو طلوع نیّر فیروز این دولت قاهره و هنگام بنای پا بر جای این سلطنت باهره الی حال سایه مثال ملتزم رکاب نصرت ایات اقدس و در نشیب و فراز حسن خدمات این دربار سپهر مقدار مقدس لازمه اخلاص و عقیدت او معلوم رای انور و مبنی مراعات او منظور نظر خیرت گستر بوده و می باشد لهذا از ابتدا نه ماهه سال با رس ئیل موازی سه هزار و هشصد نادری بر مقرری سابق بدین موجب افزوده قامت قابلیتش را به خلعت سرداری غازیان[سپاهیان] و ملازمان مآمورین کوهمالی بختیاری سرافراز فرمودیمکه چنانچه باید و شاید و از جوهر فرزانگی او آیدخمس الف و ستمایه روپیه اصل موجب سابق… موازی دو هزار نادری اضافه از ابتدا نه ماهه از سرکار دیوان موازی سه هزار و ششصد نادری بلوازم و مراسم امر مزبور قیام و اقدام نموده حسن خدمت خود را در هر باب بر راُی جهان آرا جلوه گر سازد غازیان و ملازمان دیوانی و سرکردگان و سایر مامورین کوهمالی، مشارالیه را سردار و صاحب اختیار کل دانسته در هر باب اوامر و نواهی او را مطیع و منقاد باشند و مستوفیان عظام و لشکر نویسان کرام شرح رقم را ثبت و قدغن دارند و در عهده شناسند. تحریراً فی۱۲ شهر جمیدی الاولی سنه ۱۱۵۹»
تحقیق و پژوهش: رضابهرامی دشتکی ـ ۱۳۹۲
پی نوشت ها:
۱ـ محمدکاظم مروی، عالم آرای نادری، تهران، نشر علم، ۱۳۶۹ صص: ۲۳۵ و ۲۳۴ و ۲۴۴ و ۳۹۷ و ۵۴۵ و میرزامحمد استرآبادی، پیشین، صص۳۲۸ و۳۲۹ / ۲ـ همان، صص ۲۳۴ ال۲۴۵
۳ـ سردار اسعد بختیاری، تاریخ بختیاری، تهران، اساطیر، چاپ دوم، ۱۳۸۳ ، صص ۱۵۸ و۱۵۷
۴ـ اوژن بختیاری، ابوالفتح، تاریخ بختیاری، تهران، بی نا، ۱۳۳۵، صص ۲۰ الی ۲۲
۵ـ میرزامحمدمهدی استرآبادی ، تاریخ جهانگشای نادری، تهران، نگار، ۱۳۷۰ ، صص۳۲۸ و ۳۲۹
۶ـ میرزاحسن حسینی فسائی، فارسنامه ناصری،به تصحیح دکتر منصور رستگار فسائی، جلد اول، تهران، امیرکبیر ۱۳۸۲ ص۵۴۲ و سرهنگ اوژن بختیاری، تاریخ بختیاری، تهران، بینا، ۱۳۳۵،صص۲۳
۷ـ حسن پیرنیا ، تاریخ ایران، چاپ اول، تهران، نگارستان کتاب، تهران، ۱۳۸۴، ص ۶۷۷
۸ـ رضا شعبانی، تاریخ تحولات سیاسی اجتماعی ایران در دوره های افشاریه و زندیه، چاپ سوم، تهران ، انتشارات سمت ۱۳۸۰ ص ۴۰ ۹ـ اوژن بختیاری، پیشین، ص ۲۴
۱۰ـ جن راف. گارثویت، بختیاری در آیینه تاریخ،، ترجمه مهراب امیری، چاپ اول، تهران، آنزان، ۱۳۷۵، صص ۶۹ و ۷۳ ۱۱ـ همان ، ص ۴۷٫ ۱۲ـ همان، ص ۲۷۰
۱۳ـ مهراب امیری، حکومتگران بختیاری، تهران انتشارات آنزان و پازی تیگر، چاپ اول، ۱۳۵۸، صص ۴۴۴ ـ ۴۴۵ ۱۴ـ همان ، ص ۴۵۳
۱۵ـ تاریخ بختیاری سردار اسعد،تهران، اساطیر، چاپ دوم، ۱۳۸۳، صص ۱۵۸ و ۱۵۷ و: مهراب امیری، حکومتگران بختیاری، تهران انتشارات آنزان و پازی تیگر، چاپ اول، ۱۳۵۸ ص۴۴۱
علی صالح خان بختیاری از چه طایفه ای بود
زندگینامه پژمان بختیاری (محقق، مترجم و شاعر بزرگ معاصر و از مفاخر ملی)
زندگینامه سردار اسعد بختیاری (از سران بزرگ مشروطیت و از مفاخر ملی)
زندگینامه داراب افسر بختیاری (مشهورترین شاعر گویشی بختیاری)
زندگینامه سردار مریم بختیاری (از زنان نامدار دوره مشروطیت ایران و بعد از آن)
زندگینامه علیمردان خان بختیاری (قهرمان مبارزه با استبداد و اسطوره مقاومت)
زندگینامه مسعود بختیاری(بهمن علاء الدین) (هنرمند بزرگ موسیقی بختیاری)
زندگینامه: دکترقیصر امینپور (شاعر بزرگ معاصر و از مفاخر ملی)
محدوده جغرافیایی سرزمین بختیاری
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
ویژه تاریخ و فرهنگ ایران و سرزمین بختیاری، سرزمین آفتاب، سرزمین آزاد، سرزمین آریایی، سرزمین کوهساران بلند، سرزمین رودهای خروشان، سرزمین چشمه ساران زلال، سرزمین جنگلهای سرسبز، سرزمین دشت های زیبا، سرزمین برف و آب و آفتاب، سرزمین تاریخ و تمدن دیرینه، سرزمین فاتحان مشروطیت، سرزمینی در قلب ایرانزمین… بختیاری بزرگترین قوم ایرانی و آریایی در ایران و تنها قوم صددرصد شیعه..*این سایت آزاد، مستقل و مردمی است. تاسیس1391
شهریور ۳۱, ۱۳۹۷ ۲۶
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۴
آذر ۱۷, ۱۴۰۲ ۲۳
آذر ۱۰, ۱۳۹۱ ۲۱
تیر ۱۲, ۱۳۹۵ ۱۶
خرداد ۰۲, ۱۳۹۵ ۱۶
آبان ۰۶, ۱۳۹۵ ۱۵
خرداد ۲۰, ۱۳۹۲ ۱۳
مرداد ۱۰, ۱۳۹۵ ۱۲
دی ۰۳, ۱۳۹۴ ۱۰
آذر ۱۱, ۱۴۰۲ ۹
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
شهریور ۰۸, ۱۳۹۵ ۸
مهر ۲۶, ۱۴۰۱ ۷
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
اردیبهشت ۰۵, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۴, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۱۹, ۱۴۰۳ ۰
اسفند ۲۵, ۱۴۰۲ ۱
اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
اسفند ۲۰, ۱۴۰۲ ۰
اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
5 ماهپیش
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۴
📙کتاب” دشتک بر بلندای تاریخ ” منتشر شد. کتاب “دشتک، بر بلندای تاریخ بختیاری” تالیف «رضا بهرامی دشتکی» پس از سالها...خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
معرفی کتاب: این اثر پژوهشی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فهرست آثار فاخر قرار گرفت و مورد حمایت ویژه واقع گردید…...اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۹
تاریخ بختیاری از آغاز تاکنون مقدمه: سرزمین ایران از آغاز دوران تاریخی به تدریج شاهد شکل گیری کهن ترین تمدن های بشری بود...اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
پژمان بختیاری در کلام دکتر کزازی دکتر میرجلال الدین کزازی استاد بزرگ زبان و ادبیات پارسی در سخنانی درباره شخصیت شاعر...اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
آثار منظوم و منثور پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر + نصاویر فهرست کتاب ها و آثار پژمان بختیاری: پژمان بختیاری شاعری...فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
زندگینامه دکتر قیصر امین پور (۱۳۳۸-۱۳۸۶) از شاعران بزرگ معاصر دکتر قیصر امینپور از شاعران بزرگ ایران پس از انقلاب...اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
صفحه پژمان بختیاری ویژه زندگی، اشعار و آثار حسین پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران ■ـ زندگینامه پژمان بختیاری ...اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
در همین کوهستان زنی می زیسته که برابر صد مرد در سرنوشت تاریخ معاصر ما دخیل بوده است. مقصودم «بی بی مریم بختیاری» است…...اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۴
رضا بهرامی نویسنده و پژوهشگر رضا بهرامی دشتکی(نویسنده و پژوهشگر) رضا بهرامی دشتکی نویسنده و پژوهشگر ایرانی اهل دشتک...آذر ۰۳, ۱۴۰۲ ۶
زندگینامه و اشعار پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر زندگی نامه پژمان بختیاری (۱۳۵۳ـ ۱۲۷۹) حسین پژمان بختیاری،...تیر ۲۲, ۱۴۰۲ ۰
سردار اسعد چهره ملی و مذهب گرا در مشروطیت (به مناسبت ۲۲ تیرماه سالروز فتح تهران توسط بختیاریها و ۲۵ تیر ۱۲۸۸ سالروز...سرزمین بختیاری در قسمتهای وسیعی از فلات مرکزی و جنوب غربی ایران در میان رشته کوه های زاگرس میانی اغلب در استان های: «چهارمحال بختیاری، خوزستان، اصفهان، لرستان، کهگیلویه بویراحمد» و بخش هایی از استانهای «فارس، بوشهر، مرکزی، ایلام و..» قرار دارد.
علاوه بر آن جمعیت عظیمی از بختیاری ها در تهران، اصفهان، شیراز، اهواز، قم و کرج و.. سکونت دارند و با احتساب سایر اقوام لرتبار گستره وسیع تری پیدا می کند. سرزمین پهناور بختیاری از موقعیت طبیعی و جغرافیایی ویژه ای در قلب ایران زمین برخوردار است.
بزرگترین رودخانه های کشور «زاینده رود»، «رود کارون» و «رود دز» از «زردکوه بختیاری» سرچشمه می گیرند. با طبیعت بکر و زیبا، رودهای خروشان، چشمه ساران زلال، جنگلهای سرسبز و مناطق دیدنی و گردشگری بی نظیر...
همتبارعزیزم سلام گرم مرا راازسرزمین سوزان خورستان بپذیر میخواستم یه تذکر تاریخی به شما برادر دلسوخته همتبارانش بدهم۱-ملا آدینه مستوفی بختیاری یکی ازفاتحین جنگ قندهار بودکه نادرشاه بعداز فتح قندهار ایشان ملقب چراغ خان نمود و از آن پس در تاریخ او را بنام چراغ خان مستوفی احمدمهمدی بابادی هفت لنگ بختیاری ۰ او گیرنده بزرگترنده پاداش یعنی نیم تاج و دو هزار اشرفی از دست نادرشاه بود۰ وقصه ای دیگر اوازطایفه بابادی بود و از تیره احمدمحمودی است اشتباه نشود او فاتح برج و باروهای قندهار و به عبارتی از زبده ترین حسابداران ارتش نادری بود ذکری از ایشان به میان نیاوردید
پاسخ:
درود بر شما دوست فرهیخته و سپاس از تذکر بجای شما. نام ملا آدینه در منابع تاریخی مکرر ذکر شده و از فاتحین قلعه قندهار بوده که ما در مطلب «حماسه فتح قلعه قندهار توسط بختیاری ها»از وی نام برده ایم. اما در خصوص اینکه از کدام طایفه بوده است اختلاف نظر وجود دارد. اگرچه نظر جنابعالی درست به نظر می رسد اما اگر در این زمینه تحقیق دقیقتر برای ما ارسال شود برای تکمیل این مبحث منتشر می شود .باز هم منتظر نظرات ارزشمند شما و دیگر دوستان هستیم
سلام ملا آدینه افشار معروف به ملا آدینه مستوفی یک بختیاری اهل شوشتر متعلق به طایفه گندلزی افشار از شوشتر بود که به پادشاه مشورت داد و باعث پیروزی ایل بختیاری شد . هم اکنون نوادگان ملا آدینه افشار در شهرک چمران شوشتر ساکن هستند وقبلا ساکن روستای پهونده حج خدارح بود ه اند.
پاسخ: درود از ارسال اطلاعات مفید در این خصوص… اگر ممکنه اسنادی در این زمینه معرفی یا ارسال نمایید
علی صالح خان جد خوانین دورکی بود و فرماندهی قشون بختیاری در جنگ قندهار را بر عهده داشت در کنار وی ملا آدینه و دیگر سوراران بختیاری نیز رشادت و دلاوری نشان دادند و این فتح مسلما با درایت علی صالح خان و فرماندهان بختیاری صورت گرفت
سلام بر فاتحان قندهار درود بر علی صالح خان
سلام مطلب مستند جالبی است ..ممنون
بختیاری ها تاریخساز ایران بوده اند
اما نقش عظیم آنان در تاریخ و آثار نویسندگان نادیده گرفته شد
عالی نوشتید اوکی
بختیاریها همیشه نجاتگر ایران بودند
چیزی که درکتب مورخین دوران افشاروبعدازافشاریه پوجوده ابداهیچ شباهتی بااین مقاله نداره ،گویاجناب نادرشاه این قوم روبعلت غارت وهمدستی بادشمنان شدیداتنبیه کرده وبارها بعدتسلیم بعلت عجزولابه وقول ریش سپیدان ازگناهشون گذشته ودراخر عده ای رودرقشونش داخل میکنه که هم بعنوان سربازودرواقع بعنوان گروگان واجتناب ازخیانت به کشور
پاسخ:
این مقاله کاملا مستند هست معلومه مطالعه نکردی در تمام کتب مورخان دوره نادرشاه و پس از آن نقش بختیاریها آمده و کاملا درست است در زیر نویس مقاله رفرنس داده شد