آذر ۱۰, ۱۴۰۳ سرزمین ما ـ مشاهیر و مفاخر بختیاری, انتقادی و اجتماعی, تاریخ و فرهنگ, شعر و ادب, موضوعات سایت ۰
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شهرکرد، نخستین پیشنشست همایش بزرگداشت حسین پژمان بختیاری به مناسبت زادروز این ادیب برجسته کشور عصر سهشنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳ به میزبانی مرکز پردیس باهنرِ دانشگاه فرهنگیان شهرکرد، با حضور استادان حوزه ادبیات، پژوهشگران، دانشجویان و دوستداران شعر و ادب فارسی برگزار شد.
در این پیشنشست احمد فرهادی، مدیرکل کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری، از تمدید زمان برگزاری همایش خبر داد و اظهار داشت: با توجه به استقبال بینظیر از این برنامه، همایش اصلی در تاریخ ۸ اسفند ماه برگزار خواهد شد و آخرین زمان ارسال مقالات نیز اول اسفند ماه تعیین شده است.
احمد فرهادی در ادامه به نقش حیاتی کتابخانهها در معرفی مفاخر و بزرگان پرداخت و افزود: کتابخانهها فراتر از مکانی برای امانت کتاب، به عنوان مراکزی فرهنگی و آموزشی شناخته میشوند که با فراهم کردن منابع و مستندات ارزشمند و برگزاری برنامهها و همایشهای مختلف، میتوانند در معرفی بزرگان ادبیات و فرهنگ کشور نقش بسزایی داشته باشند و این همایشها فرصتی مناسب برای گردهمایی پژوهشگران و علاقهمندان به ادبیات و تاریخ است تا با تبادل نظرات و تجربیات خود، شناخت بهتری از بزرگان و مفاخر فرهنگی داشته باشند.
وی با دعوت از تمامی پژوهشگران و علاقهمندان برای ارسال مقالات خود افزود: این همایش فرصتی مناسب برای ارائه تحقیقات و مقالات علمی است. امیدواریم با همکاری شما، بتوانیم این همایش را به بهترین نحو برگزار کنیم و سهمی در معرفی و شناسایی بزرگان ادبیات و فرهنگ استان و کشورمان داشته باشیم.
در ادامه دکتر اصغر شهبازی، دکتری زبان و ادبیات فارسی و مدیرگروه این رشته در دانشگاه فرهنگیان به تفصیل درباره زندگی و آثار حسین پژمان بختیاری صحبت کرد و بیان داشت: حسین پژمان بختیاری در سال ۱۲۷۹ هجری شمسی متولد شد و در سال ۱۳۵۳ وفات یافت. پدر وی از خوانین بختیاری و مادرش، عالم تاج قائم مقامی، نوه قائم مقام فراهانی بود. این اتصال به دو خاندان بزرگ بختیاری و قائم مقام فراهانی، جایگاه ویژهای به حسین پژمان بختیاری بخشیده است.
وی افزود: پژمان بختیاری در دورهای مهم از تاریخ ایران به دنیا آمد و در زمانهای حساس تاریخی از جمله انقلاب مشروطه، جنگ جهانی اول و کودتای رضا شاه، زندگی کرده است. وی در ۲۰ سالگی آغاز به شاعری کرد و در رده شاعران سنتگرای معاصر قرار گرفت. او در کنار شاعرانی همچون پروین اعتصامی و شهریار، به عنوان یکی از شاعران برجسته این سبک شناخته میشود. اشعار وی دارای زبان و احساس همچون شعر شهریار است و در برخی موارد از شهریار فراتر میرود.
شهبازی تصریح کرد: پژمان بختیاری اولین مجله پست ایران را منتشر کرده و کتاب تاریخ پست ایران را نوشته است. همچنین وی در زمینه شعر عامه بختیاری و ترجمه از زبان فرانسه نیز آثار برجستهای دارد.
مدیرگروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان در ادامه به برخی از اشعار و تصحیحات پژمان بختیاری اشاره کرده و بیان داشت: پژمان در برخی موارد در تصحیح دیوان حافظ برتر از علامه قزوینی عمل کرده است. غزلهای تصحیحی حافظ توسط پژمان با دیوان تصحیح شده توسط علامه مقایسه شده و تفاوتهای قابل توجهی داشتهاند.
در ادامه این نشست دکتر روحالله کریمی کیارسی، عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان نیز با اشاره به زندگی پژمان بختیاری به بخشهایی از دشواریهای زندگی این ادیب معاصر پرداخت و افزود: پژمان در سال اول زندگیاش با دشواریهای زیادی روبرو بود. مادر وی که اهل فراهان استان مرکزی بود، از پدرش که خان بختیاری بود، جدا شد و به تهران رفت. پدر پژمان که یک مرد نظامی بود، نمیتوانست از او نگهداری کند و او را به زنان روستا سپرد.
وی افزود: پژمان با سختیهای فراوانی بزرگ شد و تحت مراقبت پیرمرد مهربانی از دشتک قرار گرفت. او در شرایط سخت و با مصائب زیادی زندگی کرد. زندگینامه پژمان بختیاری پر از لحظات تلخ و دلخراش است. او بارها در نوشتههایش به این لحظات اشاره کرده و تأثیرات عمیقی بر مخاطبان خود گذاشته است. پژمان مترجم، شاعر و نویسندهای برجسته و عاشق زبان فارسی بود و این عشق به تمام معنا در آثارش نمود پیدا کرده است.
وی در ادامه به قسمتی از نثر زیبای پژمان اشاره کرد و گفت: پژمان در توصیف طبیعت بختیاری و مناظر زیبای آن، نثری بسیار دلپذیر و تاثیرگذار دارد. او با دقت و زیبایی، تصاویر طبیعی را به شکلی هنرمندانه به تصویر میکشد.
کریمی همچنین به تأثیر مناظر طبیعی بر روح و فکر پژمان اشاره کرد و گفت: دیدن مناظر طبیعی و زیباییهای بختیاری، تاثیر عمیقی بر روح و فکر پژمان گذاشت و او را به سوی شاعری سوق داد. پژمان با دقت به طبیعت نگاه میکرد و تصاویر زیبا و دلنشینی در قالب شعر از آن خلق میکرد.
وی افزود: پژمان بختیاری به دلیل عشقی که به زبان و شعر فارسی داشت، همواره به این زبان وفادار و ارادتمند سعدی و نظامی بود و آثار این بزرگان را تصحیح و ویرایش کرد. او دیوان حافظ و دیوان جامی را نیز تصحیح و منتشر کرد.
کریمی در پایان سخنان خود به اهمیت همایشهای ادبی و فرهنگی اشاره کرد و گفت: این همایشها میتوانند نقش مهمی در معرفی بزرگان ادبیات و فرهنگ ایران ایفا کنند. ما امیدواریم با همکاری دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه شهرکرد و نهاد کتابخانههای عمومی استان چهارمحال و بختیاری، بتوانیم همایشی با کیفیت برگزار کنیم.
در نخستین پیشنشست همایش حسین پژمان بختیاری، رضا بهرامی دشتکی، نویسنده و پژوهشگر ، به معرفی کتاب تألیفی خود با عنوان «زندگی و اشعار پژمان بختیاری» پرداخت.
رضا بهرامی با اشاره به علاقهمندی خود به پژمان بختیاری از دوران دبیرستان، اظهار داشت: از زمانی که اولین بار دیوان استاد پژمان را دیدم، به زندگانی و اشعار ایشان علاقمند شدم و از آن زمان به تحقیق و گردآوری اسناد و آثار این استاد بزرگ پرداختم و چون زادگاه اصلی استاد پژمان و بستگان ایشان در دشتک بوده است، دسترسی بیشتری به اسناد و آثار ایشان داشتیم.
این پژوهشگر تصریح کرد: این کتاب مجموعهای تقریباً جامع درباره زندگی، آثار، اشعار، عکسها، خاطرات و مراحل زندگانی استاد پژمان بختیاری است. البته کامل نیست و ما همچنان به بررسی زندگی استاد پژمان ادامه داده و چاپ دوم کتاب را کامل تر منتشر خواهیم کرد.
بهرامی با اشاره به نکات کریمی در این نشست، گفت: پژمان بختیاری از خاندان بزرگ خوانین بختیاری و قائم مقام فراهانی بوده است. پدرش، علی مراد خان، به تهران مهاجرت کرده و به دلایل سیاسی در تهران با دختری از خاندان قائم مقام فراهانی ازدواج کرد. مادر پژمان، عالم تاج قائم مقامی، اهل شعر و عرفان و علم بوده، اما این ازدواج به دلیل ناسازگاریها پایان یافت و این جدایی سرنوشت تلخی را برای پژمان رقم زد .
وی اظهار داشت: پدر پژمان نیز پس از چندی فوت کرد و در وصیتنامهاش آورده بود که پژمان باید برای تحصیل به اروپا برود، اما به دلیل بی توجهی و مخالفت نامادری، از تحصیل در اروپا بازماند و در مراحل بعدی زندگی نیز باز هم با سختی های زیادی مواجه شد. و در پایان تأکید کرد: این کتاب میتواند منبع خوبی برای پژوهشگران و علاقهمندان به زندگی پژمان بختیاری باشد.
گفتنی است؛ همایش ملی بزرگداشت حسین پژمان بختیاری توسط دانشگاه شهرکرد و ادارهکل کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری و با مشارکت مراکز معتبر دانشگاهی کشور، برگزار خواهد شد. علاقهمندان میتوانند از طریق وبسایت همایشهای دانشگاه شهرکرد به آدرس http://conf.sku.ac.ir/pBakhtiari مقالات خود را ارسال کنند و مقالات برگزیده در ISC نمایه خواهند شد.
آذر ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
آذر ۰۹, ۱۴۰۳ ۲۰
آبان ۲۷, ۱۴۰۳ ۲
آبان ۱۷, ۱۴۰۳ ۱
آذر ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
آذر ۰۹, ۱۴۰۳ ۲۰
آبان ۲۷, ۱۴۰۳ ۲
آبان ۱۷, ۱۴۰۳ ۱
ویژه تاریخ و فرهنگ ایران و سرزمین بختیاری، سرزمین آفتاب، سرزمین آزاد، سرزمین آریایی، سرزمین کوهساران بلند، سرزمین رودهای خروشان، سرزمین چشمه ساران زلال، سرزمین جنگلهای سرسبز، سرزمین دشت های زیبا، سرزمین برف و آب و آفتاب، سرزمین تاریخ و تمدن دیرینه، سرزمین فاتحان مشروطیت، سرزمینی در قلب ایرانزمین… بختیاری بزرگترین قوم ایرانی و آریایی در ایران و تنها قوم صددرصد شیعه..*این سایت آزاد، مستقل و مردمی است. تاسیس1391
شهریور ۳۱, ۱۳۹۷ ۲۶
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
آذر ۱۷, ۱۴۰۲ ۲۳
اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۲
آذر ۰۹, ۱۴۰۳ ۲۰
خرداد ۰۲, ۱۳۹۵ ۱۷
تیر ۱۲, ۱۳۹۵ ۱۶
آبان ۰۶, ۱۳۹۵ ۱۵
خرداد ۲۰, ۱۳۹۲ ۱۳
مرداد ۱۰, ۱۳۹۵ ۱۲
آذر ۱۱, ۱۴۰۲ ۱۰
دی ۰۳, ۱۳۹۴ ۱۰
شهریور ۰۸, ۱۳۹۵ ۸
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
مهر ۲۶, ۱۴۰۱ ۷
آذر ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
آذر ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
آذر ۰۹, ۱۴۰۳ ۲۰
آبان ۲۷, ۱۴۰۳ ۲
آبان ۱۷, ۱۴۰۳ ۱
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
اردیبهشت ۰۵, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۴, ۱۴۰۳ ۰
8 ماهپیش
آذر ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
گرامیداشت پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران در دانشگاه فرهنگیان به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شهرکرد،...آذر ۰۹, ۱۴۰۳ ۲۰
زندگینامه و آثار/ زادگاه پژمان «دشتک بختیاری» در دامنه کوهساران بلند بختیاری، منتهی به «زردکوه» و در کنار سرچشمه های...آبان ۲۷, ۱۴۰۳ ۲
تمدید شد/ مهلت ارسال مقالات ۱ اسفند برگزاری همایش: ۸ اسفند۱۴۰۳ همایش ملی زندگی، آثار و شخصیت پژمان بختیاری (شاعر بزرگ...تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
📙کتاب” دشتک بر بلندای تاریخ ” منتشر شد. کتاب “دشتک، بر بلندای تاریخ بختیاری” تالیف «رضا بهرامی دشتکی» پس از سالها...خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
معرفی کتاب: این اثر پژوهشی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فهرست آثار فاخر قرار گرفت و مورد حمایت ویژه واقع گردید…...اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
تاریخ بختیاری از آغاز تاکنون مقدمه: سرزمین ایران از آغاز دوران تاریخی به تدریج شاهد شکل گیری کهن ترین تمدن های بشری بود...اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
پژمان بختیاری در کلام دکتر کزازی دکتر میرجلال الدین کزازی استاد بزرگ زبان و ادبیات پارسی در سخنانی درباره شخصیت شاعر...اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
آثار منظوم و منثور پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر + نصاویر فهرست کتاب ها و آثار پژمان بختیاری: پژمان بختیاری شاعری...فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
زندگینامه دکتر قیصر امین پور (۱۳۳۸-۱۳۸۶) از شاعران بزرگ معاصر دکتر قیصر امینپور از شاعران بزرگ ایران پس از انقلاب...اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
صفحه پژمان بختیاری ویژه زندگی، اشعار و آثار حسین پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران ■ـ زندگینامه پژمان بختیاری ...اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
در همین کوهستان زنی می زیسته که برابر صد مرد در سرنوشت تاریخ معاصر ما دخیل بوده است. مقصودم «بی بی مریم بختیاری» است…...سرزمین بختیاری در قسمتهای وسیعی از فلات مرکزی و جنوب غربی ایران در میان رشته کوه های زاگرس میانی اغلب در استان های: «چهارمحال بختیاری، خوزستان، اصفهان، لرستان، کهگیلویه بویراحمد» و بخش هایی از استانهای «فارس، بوشهر، مرکزی، ایلام و..» قرار دارد.
علاوه بر آن جمعیت عظیمی از بختیاری ها در تهران، اصفهان، شیراز، اهواز، قم و کرج و.. سکونت دارند و با احتساب سایر اقوام لرتبار گستره وسیع تری پیدا می کند. سرزمین پهناور بختیاری از موقعیت طبیعی و جغرافیایی ویژه ای در قلب ایران زمین برخوردار است.
بزرگترین رودخانه های کشور «زاینده رود»، «رود کارون» و «رود دز» از «زردکوه بختیاری» سرچشمه می گیرند. با طبیعت بکر و زیبا، رودهای خروشان، چشمه ساران زلال، جنگلهای سرسبز و مناطق دیدنی و گردشگری بی نظیر...