تیر ۱۰, ۱۳۹۸ سرزمین ما موضوعات سایت ۰
پنج اثر تاریخی چهارمحال بختیاری ثبت ملی می شود
پیمانه پرناک رئیس گروه مرمت و حفاظت میراث فرهنگی استان در گفتگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: این پروندهها ۵ اثر منقول شامل: “منبر مسجد جامع شهرکرد”، “منبر مسجد جامع چالشتر”، “نسخه خطی تشریح برهان قاطع” سردار اسعد، “درب چوبی مسجد اتابکان “امام صادق (ع)” شهرکرد” و “شیر سنگی برجویی لردگان” است.
وی، در خصوص منبرهای مساجد جامع شهرکرد و چالشتر افزود: این منبرها را فردی به نام محمودخان حدود ۱۵۰ سال پیش در سال ۱۲۸۲ هجری قمری وقف کرده است این منبرها هماینک در مساجد جامع شهرکرد و چالشتر نگهداری میشود. جنس این منبرها از چوب چنار و مهمترین شاخصه تزیینی آنها هنر گرهچینی است که در طرحهای متنوعی از لغت چوب مشاهده میشود. منبر مسجد جامع شهرکرد ۳۱۶ سانتیمتر ارتفاع، ۲۵۵ سانتیمتر طول و ۸۸ سانمتیمتر عرض دارد. استفاده از عنصر رنگ و فن منبت در قالب خط نستعلیق با موضوع ترجیعبند معروف محتشم کاشانی در سوگ شهدای کربلا در منبر مسجد جامع شهرکرد وضعیت ظاهری زیبا و منحصر بهفردی به آن بخشیده است.
پرناک تاکید کرد: منبر مسجد جامع چالشتر ۳۱۷ سانتیمتر ارتفاع، ۲۵۵ سانتیمتر طول و ۸۶ سانمتیمتر عرض دارد. وی افزود: در منبر مسجد جامع چالشتر از عنصر رنگ و فن منبت در قالب خط نستعلیق با موضوع آیتالکرسی و سوره ناس استفاده شده که وضعیت ظاهری زیبا و منحصر بهفردی به آن داده است حفظ و مرمت منبر مسجد جامع چالشتر شامل مراحل اصلی مستندنگاری، عملیات آزمایشگاهی، تمیزکاری فیزیکی و شیمیایی، استحکامبخشی، تابگیری قطعات آلت و لغط، بازسازی قطعات آلت و لغط در نواحی کمبود و ریختگی با چوب چنار، اسیدزدایی، آفتزدایی، موزونسازی و تثبیت نهایی با پارالوئید میشود.
همچنین درباره “در چوبی مسجد اتابکان” شهرکرد یادآور شد: این در چوبی با ابعاد ۱۳۰ در ۱۷۵ سانتیمتر متعلق به مسجد اتابکان قدیم ” است که در سال ۱۳۷۰ به علت ساخت یک در جدید، به اداره کل میراث فرهنگی منتقل شده است. این در به شکل قاب و تخته و به صورت “دو لته” ساخته شده است.در پشت هر لته به منظور استحکام و جلوگیری از افتادگی لتهها پشت بندهایی از الوار قطور نصب و روی در نیز با تزئینات هندسی شمسه هشت و چهار لنگه به صورت منبت آراسته شده است.
پرناک در خصوص “نسخه خطی تشریح برهان قاطع” از مجموعه سردار اسعد یادآور شد: تاریخ کتابت این نسخه خطی مربوط به سال ۱۲۳۴ هجری قمری یعنی ۲۰۶ سال پیش، دارای قطع وزیری بزرگ در اندازه ۲۱ در ۳۱ سانتیمتر، نوع خط شکسته نستعلیق با مرکب سیاه، سرعنوانها جوهر الوان (قرمز)، جنس جلد مقوا با روکش چرم از نوع جلد های ضربی با تزیینات ترنج، لچک و سرترنج بوده که بهوسیله طلاکوبی با قالب مهر ایجاد شده است. وی گفت: دوخت اجزا و اوراق این نسخه خطی با ابریشم و نخ رنگی بوده که شیرازه را تشکیل داده است. تزیینات “نسخه خطی تشریح برهان قاطع” بسیار آسیب دیده اما در صفحات کتاب کمبودی نیست. وی افزود: “نسخه خطی تشریح برهان قاطع” نوشته “محمدحیسن بن خلف تبریزی متخلص به برهان” از شعرای قرن یازدهم هجری بوده و متوطن هندوستان شده و ین کتاب را به زبان فارسی در سال ۱۰۶۲ نوشته است.
وی تصریح کرد: این نسخه خطی جزو مجموعه نسخ “سردار اسعد بختیاری” در دوره مشروطه بود که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری ضبط و در دهه ۷۰ به کتابخانه مولوی شهرکرد منتقل میشود.
وی به شیر سنگی برجویی اشاره و تصریح کرد: این شیر سنگی براساس کتیبه حک شده بر روی آن متعلق به سال ۱۲۸۵ هجری قمری و جنس آن از سنگ آهکی بوده که از اطراف امامزاده عباسعلی واقع در روستای برجویی شهرستان لردگان به موزه باستانشناسی شهرکرد منتقل شده است. شیر سنگی برجویی به صورت ایستاده است و زیر پای جلوی آن، کله یک قوچ قرار گرفته است. پرناک اظهار داشت: بر گردن شیر سنگی برجویی قلادهای با نقوش زیکزاک، در کنار آن مردی چوب بر دست، بر یک پهلوی آن شمشیری حکاکی شده و بر پهلوی دیگر آن مردی در حالی که افسار اسبی را به دست گرفته وجود دارد.
وی گفت: بر روی پایه شیر سنگی برجویی کتیبهای با مضمون “هوالباقی، وفات یافت مرحوم علی داد بک ابن ابوالفضل بک برجویی فی شهر محرم سنه ۱۲۸۵” حک شده است. تکنیک ساخت تراش شیر سنگی برجویی به صورت یکپارچه با تزئینات حکاکی است. وی افزود: موضوع تزئینات این شیر سنگی انسانی، حیوانی و هندسی است که ۲۴ سانتیمتر عرض و ۱۱۴ سانتیمتر طول دارد. شیر سنگی برجویی هماینک در موزه باستانشناسی شهرکرد نگهداری میشود.مهرماه ۹۸
مطالب قبلی:
ثبت ملی هشت اثر میراث فرهنگی استان
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری گفت: ۸ اثر از این استان در فهرست آثار میراث ناملموس ایران ثبت ملی شد. شهرکرد- ایرنا- علی اصغر نوروزی در جمع خبرنگاران چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: این آثار در همایش اخیر شورای ثبت میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است. وی افزود: با ثبت این تعداد اثر، مجموع آثار میراث ناملموس ثبت شده چهارمحال و بختیاری در سطح ملی به ۷۴ مورد رسید. نوروزی تصریح کرد: ۸ اثر میراث ناملموس ثبت شده چهارمحال بختیاری شامل: فنون پخت نان تَوچِری (بَرکو) در بختیاری، فنون پخت کوفته در شهرستان بروجن، رسم سَرواره (سرباره) در فرهنگ بختیاری، فنون کیسه بافی، فنون بافت سفره اردی، فنون و روش سبدبافی، مراسم سینه زنی کیچه (چِل چِلی) در شهر فارسان و عروسک چُمچه گلین و آیین باران خواهی هستند.
پیش از این ۶۶ اثر میراث ناملموس چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی ثبت شده بود. میراث فرهنگی ناملموس به معنای رسوم، بازنماییها، تجلیات، دانشها، مهارتها و نیز ابزارها، اشیاء، دست ساختهها و فضاهای فرهنگی مرتبط با آنها است که جوامع، گروهها و در بعضی از موارد، افراد به عنوان بخشی از میراث فرهنگی خود میشناسند. این میراث فرهنگی ناملموس که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود، پیوسته از سوی جوامع و گروهها در پاسخ به محیط، تعامل با طبیعت و تاریخشان بازآفرینی میشود و حس هویت و تداوم را برایشان به ارمغان میآورد و بدین ترتیب احترام به تنوع فرهنگی و خلاقیت بشری را ترویج میدهد.
میراث فرهنگی ناملموس در زمینههای آیینهای شفاهی شامل زبان به عنوان محمل میراث فرهنگی ناملموس مثل آوازها، لالاییها، آواهای کار، متل ها، شعرخوانیها، هنرهای اجرایی مانند موسیقی، رقص، نمایش سنتی، خیمه شب بازی، نمایش عروسکی، نقاشی و خوش نویسی، آیینهای اجتماعی، مراسم، مناسک و فستیوالها مثل جشنها، بازیها، مراسم آیینی و اعیاد، دانش و کردارهای مربوط به طبیعت و جهان هستی مانند طب سنتی، معماری سنتی، نجوم سنتی، دانشها و مهارتهای سنتی بهره گیری از منابع انرژی، صنعت گری سنتی مثل مهارتها و فنون در حوزههای سفالگری، کاشی کاری، صنایع چوب و نساجی است. ایرنا .تیرماه ۹۸
…
مطالب قبلی:اردیبهشت ۱۳۹۶
ثبت ملی آثار تاریخی در چهارمحال بختیاری/ ثبت ملی بافت «چوقا» بختیاری
مدیرکل میراث فرهنگی استان با بیان اینکه ثبت آثار تاریخی گویای هویت ملی مردمان هر منطقه می باشد، اظهار داشت: پرونده آثار مافه گه بختیاری (بیان اشعار التیام بخش در سوگ عزیزان و بزرگان طایفه) ، مهارت سنتی پخت کباب بختیاری، مهارت سنتی پخت کلگ (نان بلوط)، مهارت پخت آش ترش(آش انار)، مهارت سنتی تولید گز در شهر بلداجی، مهارت سنتی بافت آرخالق قشقایی(نمونه ای از پوشش بلند و جلوباز مختص مردان ایل قشقایی) در چهارمحال بختیاری، مهارت سنتی بافت مفرش، مهارت سنتی پخت قزآشی (پلو گردو)در جلسه شورای ثبت میراث فرهنگی کشور مطرح که پس از بررسی نهایی در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیدند.
مطالب قبلی:
ثبت ملی چند اثر تاریخی در چهارمحال بختیاری
به گزارش روابط عمومی و امورفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان در سال جاری هشت اثر طبیعی این استان به ثبت ملی رسید. وی بیان داشت: درختان چنار گوشه چهراز بخش ناغان از شهرستان کیار، تنگ درکشورکش شهرستان فارسان در بخش جونقان، درختان چنار گردو علیا در شهرستان کوهرنگ،
ــ درختان چنار «چندار بالای» شهر دشتک و درختان چنار مرکز شهر دشتک، غار آقاسیدعیسی و درختان گردوی شریفآباد هیرگان در شهرستان فارسان و درخت بلوط میهه بخش مرکزی شهرستان کوهرنگ ثبت ملی شدند
ثبت ملی بافت «چوقا» و ترانه « گُلَی گلَی» (آهای گل) بختیاری
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری از ثبت مهارت بافت چوقا به در فهرست آثار ملی کشور خبرداد. بهمن عسگری سوادجانی با اشاره به ثبت میراث فرهنگی ناملموس با عنوان مهارت بافت چوقا، اظهارکرد: در اجرای ماده ۱ از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب سال ۱۳۸۴ و ماده ۱۲ از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس مصوب سال ۱۳۸۴ و مواد ۲ و ۳ آئین نامه اجرایی قانون مذکور مصوب ۱۶بهمن ۱۳۸۷ هیاًت محترم وزیران و با رعایت مقررات آئین نامه اجرایی مذکور مهارت بافت چوقا به شمارهء ۱۰۸۰ در فعرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. وی با بیان اینکه چوقا دست بافتهای است که نزد عشایر از اهمیت بالایی برخوردار است و به عنوان یک عبای دهقانی استفاده می شود، افزود: هرگونه اقدام که موجب حفظ و احیاء این میراث شود مورد تاکید است.
*****
ترانه محلی« گلی گلی» بختیاری در چهارمحال و بختیاری ثبت ملی شد
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری از ثبت میراث فرهنگی ناملموس با عنوان ترانه های گلی گلی در این استان خبر داد. وی اظهار داشت: در اجرای ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب سال ۱۳۸۴ و ماده ۱۲ از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس مصوب سال ۱۳۸۴ و مواد دو و سه آئین نامه اجرایی قانون مذکور مصوب هیئت وزیران، و با رعایت مقررات آئین نامه اجرایی مذکور ترانه های گلی گلی به شماره ۱۰۸۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. بهمن عسگری سوادجانی با بیان اینکه ترانه های گلی گلی به عنوان یکی از رایج ترین گونه های ادبیات عامیانه جایگاه خاصی در فرهنگ بختیاری دارد، افزود: هرگونه اقدام که موجب حفظ و احیاء این میراث شود مورد تاکید است.
ثبت ملی ۱۰ میراث فرهنگی ناملموس چهارمحال و بختیاری
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: ۱۰ اثر فرهنگی ناملموس از استان چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. بهمن عسگری اظهار کرد: آثار ثبت شده شامل دانش و مهارت سنتی رنگرزی ورنگ بندی چالشتر، قالی بافی چالشتر، گلیم بافی بختیاری، آئین چهل قرآن، سنت ختم قرآن و اطعام عزادارن حسینی در روستای شوراب صغیر بر پایه وقف نامه کدخدا میرزا محمد زمانی، مهارت پخت کاکولی و کارکرد اجتماعی آن، خورجین بافی ( هورژیم بافی) در چهارمحال بختیاری، لال بهیگ یا لال عاریس(عروس) نوعی عروسک محلی در بخش بازفت و مهارت ساخت و بازی های آن، آهنگری سنتی و فنون ساخت ابزارو مهارت ساخت مشک آب و دوغ است.
وی افزود: این آثار به ترتیب با شماره های ۱۱۱۸، ۱۱۱۹، ۱۱۲۰، ۱۱۲۱، ۱۱۲۲، ۱۱۲۳، ۱۱۲۴، ۱۱۲۵، ۱۱۲۶ و۱۱۲۷ در فهرست اثار ملی کشور به ثبت رسیده است. عسگری خاطر نشان کرد: با ثبت ۱۰ میراث فرهنگی ناملموس جدید در فهرست آثار ملی کشور، تعداد آثار ثبتی چهارمحال و بختیاری به حدود ۷۰۰ اثر رسیده است .
ثبت ۷ اثر ملی چهارمحال بختیاری: معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری احکام ثبتی ۷ اثر ثبت شده چهارمحال بختیاری در فهرست آثار ملی را ابلاغ کرد: ۶ اثر میراث فرهنگی ناملموس چهارمحال و بختیاری با عنوان « بازی الخترو» به شماره ۱۴۱۵، « سینی (کلک) سواری عشایر بختیاری» به شماره ۱۴۴۸، « تهده (تده)؛ فرهنگ و مهارت ساخت گهواره » به شماره ۱۴۵۲ در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور و « طلبون در روستای شورای کبیر» به شماره ۱۱۰ در فهرست آثار ملی نیازمند پاسداری فوری میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است. این اطلاعیه با تاکید بر انجام اقدامات لازم در راستای حفظ و احیای این آثار ملی می افزاید: همچنین اثر فرهنگی- تاریخی « حمام طاقانک» پس از تشریفات قانونی لازم به شماره ۳۱۸۶۷ به ثبت رسیده است.
.
bigthemeآبان ۱۷, ۱۴۰۳ ۱
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
آبان ۱۷, ۱۴۰۳ ۱
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
ویژه تاریخ و فرهنگ ایران و سرزمین بختیاری، سرزمین آفتاب، سرزمین آزاد، سرزمین آریایی، سرزمین کوهساران بلند، سرزمین رودهای خروشان، سرزمین چشمه ساران زلال، سرزمین جنگلهای سرسبز، سرزمین دشت های زیبا، سرزمین برف و آب و آفتاب، سرزمین تاریخ و تمدن دیرینه، سرزمین فاتحان مشروطیت، سرزمینی در قلب ایرانزمین… بختیاری بزرگترین قوم ایرانی و آریایی در ایران و تنها قوم صددرصد شیعه..*این سایت آزاد، مستقل و مردمی است. تاسیس1391
شهریور ۳۱, ۱۳۹۷ ۲۶
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
آذر ۱۷, ۱۴۰۲ ۲۳
اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۲
آذر ۱۰, ۱۳۹۱ ۲۰
تیر ۱۲, ۱۳۹۵ ۱۶
خرداد ۰۲, ۱۳۹۵ ۱۶
آبان ۰۶, ۱۳۹۵ ۱۵
خرداد ۲۰, ۱۳۹۲ ۱۳
مرداد ۱۰, ۱۳۹۵ ۱۲
دی ۰۳, ۱۳۹۴ ۱۰
آذر ۱۱, ۱۴۰۲ ۱۰
شهریور ۰۸, ۱۳۹۵ ۸
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
مهر ۲۶, ۱۴۰۱ ۷
آبان ۱۷, ۱۴۰۳ ۱
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
اردیبهشت ۰۵, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۴, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۱۹, ۱۴۰۳ ۰
اسفند ۲۵, ۱۴۰۲ ۱
اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
7 ماهپیش
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
همایش ملی زندگی، آثار و شخصیت پژمان بختیاری (شاعر بزرگ معاصر، محقق و مترجم) پژمان بختیاری محقق، مترجم و شاعر نامدار...تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
📙کتاب” دشتک بر بلندای تاریخ ” منتشر شد. کتاب “دشتک، بر بلندای تاریخ بختیاری” تالیف «رضا بهرامی دشتکی» پس از سالها...خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
معرفی کتاب: این اثر پژوهشی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فهرست آثار فاخر قرار گرفت و مورد حمایت ویژه واقع گردید…...اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
تاریخ بختیاری از آغاز تاکنون مقدمه: سرزمین ایران از آغاز دوران تاریخی به تدریج شاهد شکل گیری کهن ترین تمدن های بشری بود...اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
پژمان بختیاری در کلام دکتر کزازی دکتر میرجلال الدین کزازی استاد بزرگ زبان و ادبیات پارسی در سخنانی درباره شخصیت شاعر...اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
آثار منظوم و منثور پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر + نصاویر فهرست کتاب ها و آثار پژمان بختیاری: پژمان بختیاری شاعری...فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
زندگینامه دکتر قیصر امین پور (۱۳۳۸-۱۳۸۶) از شاعران بزرگ معاصر دکتر قیصر امینپور از شاعران بزرگ ایران پس از انقلاب...اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
صفحه پژمان بختیاری ویژه زندگی، اشعار و آثار حسین پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران ■ـ زندگینامه پژمان بختیاری ...اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
در همین کوهستان زنی می زیسته که برابر صد مرد در سرنوشت تاریخ معاصر ما دخیل بوده است. مقصودم «بی بی مریم بختیاری» است…...اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۲
رضا بهرامی نویسنده و پژوهشگر رضا بهرامی دشتکی(نویسنده و پژوهشگر) رضا بهرامی دشتکی نویسنده و پژوهشگر ایرانی اهل دشتک...آذر ۰۳, ۱۴۰۲ ۶
زندگینامه و اشعار حسین پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر زندگی نامه پژمان بختیاری (۱۳۵۳ـ ۱۲۷۹) حسین پژمان بختیاری،...سرزمین بختیاری در قسمتهای وسیعی از فلات مرکزی و جنوب غربی ایران در میان رشته کوه های زاگرس میانی اغلب در استان های: «چهارمحال بختیاری، خوزستان، اصفهان، لرستان، کهگیلویه بویراحمد» و بخش هایی از استانهای «فارس، بوشهر، مرکزی، ایلام و..» قرار دارد.
علاوه بر آن جمعیت عظیمی از بختیاری ها در تهران، اصفهان، شیراز، اهواز، قم و کرج و.. سکونت دارند و با احتساب سایر اقوام لرتبار گستره وسیع تری پیدا می کند. سرزمین پهناور بختیاری از موقعیت طبیعی و جغرافیایی ویژه ای در قلب ایران زمین برخوردار است.
بزرگترین رودخانه های کشور «زاینده رود»، «رود کارون» و «رود دز» از «زردکوه بختیاری» سرچشمه می گیرند. با طبیعت بکر و زیبا، رودهای خروشان، چشمه ساران زلال، جنگلهای سرسبز و مناطق دیدنی و گردشگری بی نظیر...