مهر ۱۱, ۱۳۹۸ سرزمین ما تاریخ و فرهنگ, موضوعات سایت ۴
کیست این پنهان مرا در جان و تن کز زبان من همی گوید سخن؟
این که گوید از لب من راز کیست؟ بنگرید این صاحب آواز کیست؟
زندگینامه عمان سامانی، شاعر بزرگ آئینی
«میرزا نوراله عمان سامانی» ملقب به «تاج الشعراء» از شاعران و عرفای صاحب نام و پرآوازه آیینی و مرثیه سرای اواخر قاجاریه است که در سال ١٢۵٨ ه.ق در قریه سامان (از توابع استان چهارمحال بختیاری ) متولد شد.
نیاکان او نیز از پارسی سرایان و آذری سرایان اعصار خود بودهاند، پدرش مرحوم میرزا عبداله متخلص به «ذره» و مولف کتاب جامع الانساب، جدش؛ میرزا عبدالواهاب سامانی، متخلص به « قطره» و عمویش؛ میرزا لطف اله، متخلص به «دریا » همگی از مطرح اصفهان در عهد ناصری به شمار می رفتند که در دانشهای دیگر نیز دستی داشتهاند، اما آوازه هیچیک از آنان به عمان نمیرسد.
فرزند او ؛ محیط سامانی (١٣۵۵-١٢٩٠ ه.ق) نیز از شعرای سرشناس آن سامان بوده و لقب تاج الشعرایی پدر را پس از او به صواب دید اعضای انجمن ادبی اصفهان به خود اختصاص داده است. عمان سامانی تحصیلات ابتدایی را در مکتبخانه های محلی فرا گرفت و بعد به اصفهان عزیمت و در مدرسه «سیناورد و صدر» مشغول آموختن علوم گردید و سالها در خدمت آخوند کاشی به کسب علم اشتغال داشت. وی در اواخر عمر به زادگاهش (سامان) مراجعه و آثار ارزنده ای از جمله ؛ گنجینه الاسرار ، مخزن الدر، دیوان اشعار، قصاید و غزلیات و معراج نامه از خود به یادگار گذارد.
« گنجینه الاسرار » شاهکاری ارزشمند و در ردیف مهم ترین و معروفترین آثار عمان سامانی است که مشتمل بر اشعاری در رثای امام حسین (ع) و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است:
کیست این پنهان مرا در جان و تن کز زبان من همی گوید سخن؟
این که گوید از لب من راز کیست؟ بنگرید این صاحب آواز کیست؟
این شاعر گرانقدر در سن ۶۴ سالگی به سال ١٣٢٢ ه.ق در زادگاهش بدرود حیات گفته و پیکر او در مسجد جامع سامان دفن و بعد از چند سال به شهر مقدس نجف اشرف انتقال یافت و بین قبر هود و صالح (ع) در قبرستان وادی السلام دفن گردید.
دهخدا در باره عمان سامانی مینویسد: «میرزا نوراله بن میرزا عبداله بن عبدالوهاب چهارمحالی اصفهانی، ملقب به تاج الشعراء و مشهور به عمان سامانی. وی از اهالی قریه «سامان» است که آن از قرای چهارمحال خاک بختیاری میباشد … در شب سه شنبه دوازدهم شوال سال ۱۳۲۲ هـ.ق درگذشت و در وادی السلام نجف دفن شد. او را دیوانی است به نام «گنجینه الاسرار» که در هند و در ایران به چاپ رسیدهاست. “
عمان سامانی از اعضای اصلی انجمن ابوالفقرای اصفهان بوده و تا سال ١٢٨۶ ه.ق ـ که تاریخ فوت ملامحمدباقر اصفهانی معروف به «ابوالفقراء» است ـ در جلسات هفتگی این انجمن شرکت می کرده و در این ایام، شاعری ٢۶ ساله بوده است. پس از درگذشت ابوالفقراء جلسات هفتگی انجمن ادبی در منزل ملک الشعراء (عنقا) تشکیل می شده و عمان سامانی نیز در آن شرکت می کرده است .
عمان نگاهی متفاوت و عرفانی به واقعهٔ عاشورا دارد، یعنی وقایع عاشورا را پلههای نردبان کمال میداند که حضرت اباعبداله الحسین (ع) برای رسیدن به مقام قرب الهی آنها را یکی یکی طی کرد. او را باید اولین شاعری دانست که اشعار کربلایی را از قالب سوگ خارج و در قالب حماسی آمیخته به عشق و روشنگری ارائه کرد.
مرحوم استاد حبیب اله فضائلی (ره) در وصف گنجینه الاسرار آورده است: «این کتاب، بحق کنزالاسرار یا چنانچه خود سراینده نامیده گنجینه الاسرار است، اسراری از ظهور عشق و جمال، اسراری از راز و نیاز عاشق و جذبههای معشوق، اسراری از سیر و سلوک و حالات وجد و شوق، اسراری از سوز وگداز و هجران و وصل. “
اگر چه «زبده الاسرار» صفی اصفهانی بر گنجینه اسرار عمان سامانی قدمت زمانی دارد و صفی اصفهانی در منظومه عاشورایی خود برای اولین بار با قرائت عرفانی از فرهنگ خون نگار کربلا به تجزیه و تحلیل عارفانه ی این رخداد بی نظیر تاریخی پرداخته ( پیش از او هیچ شاعر فارسی زبانی در این وادی خطیر و خطر خیز؛ گام استوار و اساسی برنداشته ) … ولی گنجینه عمان سامانی به خاطر شیوه بیانی بی دلانه ای که دارد، مقوله های دور از دسترس عرفانی را به عینیت جامعه منتقل می کند و مفاهیم مجرد ذهنی را با ابزارهای بیانی عاشقانه به صورت کاملا ملموس و محسوس به تصویر می کشد و با استفاده از جاذبه های سبک «وقوع» به واقعه عاشورا صبغه ای بی دلانه می بخشد، ولی با این همه در تأثیرپذیری «عمان» از «صفی» در آفرینش این اثر ماندگار عاشورایی نباید تردید کرد.
«گنجینه الاسرار» منظومه شعری عرفانی از میرزا نوراله عمان سامانی، ملقب به «تاج الشعراء» و متخلص به «عمان» (١٢۵٨ـ١٣٢٢ ه.ق) است که به شرح حادثه عاشوراء می پردازد، لذا عمان سامانی را باید نخستین شاعری دانست که اشعار کربلایی را از قالب سوگ درآورد و در قالب حماسی آمیخته به عشق و روشنگری و با نگاه عرفانی ارائه نمود.
عمان سامانی همچنین با خوانین بختیاری معاشرت زیادی داشت و مدت ها در دستگاه حسینقلی خان ایلخانی بزرگ بختیاری (پدر سردار اسعد) به سر برد و اشعاری نیز در وصف رشادت های حسینقلی خان ایلخانی بختیاری سروده بود.
***
آئین نکوداشت عمان سامانی برگزار شد.
آئین نکوداشت عمان سامانی روز سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶ در هتل گلهای شهر سامان با حضور ۲ تن از عمان پژوهان و جمعی از علاقهمندان به شعربرگزار گردید. علی مجاهدی، مولف کتاب ‘ درآئینه شعر فارسی ‘ گفت: اشعار عمان سامانی بیانگر قرائت ارزشی و اخلاقی از فرهنگ عاشورا در ادبیات پارسی است که کمتر نظیر آن وجود دارد. به گزارش ایرنا، علی مجاهدی در همایش نکوداشت عمان سامانی شاعر مرثیه سرا در شهر سامان افزود: عمان سامانی قرائت عرفانی از فرهنگ حماسه عاشورا را در ادبیات پارسی به زیبایی جلوه داد و این امر باعث ماندگاری او در سپهر ادبیات ایران شد. وی تصریح کرد:پیش از عمان سامانی نیز’ میرزا حسن اصفهانی معروف به ‘ صفی علی ‘ به قرائت عرفانی از فرهنگ عاشورا پرداخته بود ولی چون اشعارش با مفاهیم فلسفی و عرفانی و علمی همراه بود از دسترس عموم خارج است و بیشتر خواص آن را می خوانند.
به گفته وی، اما شعر عمان سامانی بسان رودی است که با یک فراز و فرود فرهنگ عاشورایی را بیان می کند. مجاهدی با بیان اینکه در مورد فرهنگ عاشورا قرائت های متفاوتی از جمله قرائت ماتمی و عاطفی وجود دارد، گفت: در قرائت ماتمی مبنا بر این است که به هر شکلی مخاطب به گریه وا داشته شود به همین دلیل ممکن است در قرائت ماتمی، اضافات و تحرفات وجود داشته باشد که این به فرهنگ عاشورا صدمه می زند و اوج آن در زمان ناصر الدین شاه بود. این محقق و عمان پژوه کشور گفت:قرائت دیگری از فرهنگ عاشورا وجود دارد که قرائت ارزشی و فرهنگی است که منش و رفتار امام حسین علیه السلام در روز عاشورا را بیان می کند و شعر عمان سامانی برگرفته از این قرائت است.
به گفته وی، پس از انقلاب اسلامی ایران قرائت ارزشی و اخلاقی مورد توجه قرار گرفت و به حرکت ارزشی قیام سید و سالار شهیدان در ادبیات پارسی توجه ویژه ای شده است. مجاهدی اظهار کرد: متاسفانه شبکه های وهابی و صهیونیستی به دنبال بزرگ نمایی تحریف ها و بدعت ها در عزاداری هاست. نویسنده کتاب ‘شکوه شعر عاشورا’ با بیان اینکه امام حسین علیه السلام در هر منزل خطبه ای ارزشی خواندند یادآور شد: حضرت زینب علیه السلام در خطبه خوانی عاشورایی جلوههای جلالی و جمالی حضرت حق را بیان می کنند.
…
مسئولان استان از برگزاری همایش بزرگداشت مفاخر بختیاری حمایت کنند
…. برای چندمین بار همایش بزرگداشت شخصیت هایی همچون آیت اله دهکردی، دستان بنی و عمان سامانی در استان برگزار می گردد (که کاری بجا و شایسته است) اما متاسفانه از برگزاری همایش هایی برای پاسداشت مفاخر بزرگ بختیاری که زادگاه آنان استان چهارمحال بختیاری بوده حمایت چندانی صورت نگرفت…
مفاخر بزرگ بختیاری: همچون سردار اسعد (رهبر بزرگ مشروطیت)، پژمان بختیاری (شاعربزرگ معاصر و از مفاخر ملی)، سردار مریم بختیاری (برجسته ترین زن مبارز ایران)، علیمردان خان (قهرمان مبارزه با استبداد)، داراب افسر (شاعر بزرگ بختیاری)، صمصام السلطنه(نخست وزیرمشروطه) و… هستند که تا کنون برای بزرگداشت آنان در استان اقدامی شایسته به عمل نیامده است.
در عین حال شاهد مطرح کردن همیشگی برخی چهره ها در محافل و رسانه های رسمی و برگزاری همایش های متعدد بویژه در سالهای اخیر برای هرکدام هستیم. امیدواریم مسئولان استان و شورای فرهنگ عمومی استان برای رفع این تبعیض آشکار علیه قوم بختیاری که اکثریت هستند اقدامات لازم را انجام دهند. اسفندماه ۱۳۹۶٫
***
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
ویژه تاریخ و فرهنگ ایران و سرزمین بختیاری، سرزمین آفتاب، سرزمین آزاد، سرزمین آریایی، سرزمین کوهساران بلند، سرزمین رودهای خروشان، سرزمین چشمه ساران زلال، سرزمین جنگلهای سرسبز، سرزمین دشت های زیبا، سرزمین برف و آب و آفتاب، سرزمین تاریخ و تمدن دیرینه، سرزمین فاتحان مشروطیت، سرزمینی در قلب ایرانزمین… بختیاری بزرگترین قوم ایرانی و آریایی در ایران و تنها قوم صددرصد شیعه..*این سایت آزاد، مستقل و مردمی است. تاسیس1391
شهریور ۳۱, ۱۳۹۷ ۲۶
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
آذر ۱۷, ۱۴۰۲ ۲۳
اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۲
آذر ۱۰, ۱۳۹۱ ۲۰
تیر ۱۲, ۱۳۹۵ ۱۶
خرداد ۰۲, ۱۳۹۵ ۱۶
آبان ۰۶, ۱۳۹۵ ۱۵
خرداد ۲۰, ۱۳۹۲ ۱۳
مرداد ۱۰, ۱۳۹۵ ۱۲
دی ۰۳, ۱۳۹۴ ۱۰
آذر ۱۱, ۱۴۰۲ ۹
شهریور ۰۸, ۱۳۹۵ ۸
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
مهر ۲۶, ۱۴۰۱ ۷
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
تیر ۰۱, ۱۴۰۳ ۴
خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۳ ۰
اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
اردیبهشت ۰۵, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۲۴, ۱۴۰۳ ۰
فروردین ۱۹, ۱۴۰۳ ۰
اسفند ۲۵, ۱۴۰۲ ۱
اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
6 ماهپیش
مهر ۰۳, ۱۴۰۳ ۰
📙همایش ملی زندگی، آثار و شخصیت پژمان بختیاری (شاعر بزرگ معاصر، محقق و مترجم) پژمان بختیاری محقق، مترجم و شاعر نامدار...تیر ۲۸, ۱۴۰۳ ۰
📙کتاب” دشتک بر بلندای تاریخ ” منتشر شد. کتاب “دشتک، بر بلندای تاریخ بختیاری” تالیف «رضا بهرامی دشتکی» پس از سالها...خرداد ۱۹, ۱۴۰۳ ۲۴
معرفی کتاب: این اثر پژوهشی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فهرست آثار فاخر قرار گرفت و مورد حمایت ویژه واقع گردید…...اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۳ ۸
تاریخ بختیاری از آغاز تاکنون مقدمه: سرزمین ایران از آغاز دوران تاریخی به تدریج شاهد شکل گیری کهن ترین تمدن های بشری بود...اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۰
پژمان بختیاری در کلام دکتر کزازی دکتر میرجلال الدین کزازی استاد بزرگ زبان و ادبیات پارسی در سخنانی درباره شخصیت شاعر...اردیبهشت ۰۷, ۱۴۰۳ ۲
آثار منظوم و منثور پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر + نصاویر فهرست کتاب ها و آثار پژمان بختیاری: پژمان بختیاری شاعری...فروردین ۲۹, ۱۴۰۳ ۰
زندگینامه دکتر قیصر امین پور (۱۳۳۸-۱۳۸۶) از شاعران بزرگ معاصر دکتر قیصر امینپور از شاعران بزرگ ایران پس از انقلاب...اسفند ۲۴, ۱۴۰۲ ۲
صفحه پژمان بختیاری ویژه زندگی، اشعار و آثار حسین پژمان بختیاری شاعر بزرگ ایران ■ـ زندگینامه پژمان بختیاری ...اسفند ۱۷, ۱۴۰۲ ۰
در همین کوهستان زنی می زیسته که برابر صد مرد در سرنوشت تاریخ معاصر ما دخیل بوده است. مقصودم «بی بی مریم بختیاری» است…...اسفند ۱۱, ۱۴۰۲ ۲۲
رضا بهرامی نویسنده و پژوهشگر رضا بهرامی دشتکی(نویسنده و پژوهشگر) رضا بهرامی دشتکی نویسنده و پژوهشگر ایرانی اهل دشتک...آذر ۰۳, ۱۴۰۲ ۶
زندگینامه و اشعار پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر زندگی نامه پژمان بختیاری (۱۳۵۳ـ ۱۲۷۹) حسین پژمان بختیاری،...سرزمین بختیاری در قسمتهای وسیعی از فلات مرکزی و جنوب غربی ایران در میان رشته کوه های زاگرس میانی اغلب در استان های: «چهارمحال بختیاری، خوزستان، اصفهان، لرستان، کهگیلویه بویراحمد» و بخش هایی از استانهای «فارس، بوشهر، مرکزی، ایلام و..» قرار دارد.
علاوه بر آن جمعیت عظیمی از بختیاری ها در تهران، اصفهان، شیراز، اهواز، قم و کرج و.. سکونت دارند و با احتساب سایر اقوام لرتبار گستره وسیع تری پیدا می کند. سرزمین پهناور بختیاری از موقعیت طبیعی و جغرافیایی ویژه ای در قلب ایران زمین برخوردار است.
بزرگترین رودخانه های کشور «زاینده رود»، «رود کارون» و «رود دز» از «زردکوه بختیاری» سرچشمه می گیرند. با طبیعت بکر و زیبا، رودهای خروشان، چشمه ساران زلال، جنگلهای سرسبز و مناطق دیدنی و گردشگری بی نظیر...
به عناوین مختلف در پی انکار هویت مستقل چهارمحال هستید.
برای بختیاری ها هم باید بزرگداشت گرفته بشه ولی در زادگاهشون در خوزستان نه شهرکرد چهارمحال
هنوز افکار بیدار مردم آزاده چهارمحال کوچ بدوی های بختیاری به سرزمینشان را به یاد دارند .
***
پاسخ: دوست عزیز سپاس از همراهی…. باید انصاف داشت گفته شما انکار و دروغ آشکار محسوب می شود چهارمحال بختیاری صددرصد متعلق به بختیاری ها بوده بعدها در قرون گذشته سایر اقوام و طوایف مهاجر وارد آن شدند
زادگاه همه مفاخر و مشاهیر بزرگ بختیاری که نام بردم استان چهارمحال بختیاری است. نه خوزستان. خوزستان زادگاه دیگر مشاهیر بختیاری مانند بهمن علاالدین و قیصر امین پور و …. است
حتی تا یک قرن پیش ۹۰ درصد این مناطقی که بنام چهارمحال است متعلق به خوانین بختیاری بود. با سیاست های رضاشاه که در پی سرکوب خوانین بود از خوانین گرفته شد. در حال حاضر نیز اکثریت جمعیت مرکز استان را بختیاری ها تشکیل می دهند
سلام دوستان عمان شنیده هایی از بزرگان نعمت الهی دارم و در مورد عمان گفته اندعمان سامانی عزیز وقتی نزد اقا میرمحمدهادی نعمت الهی مشرف میشند آقا سر عمان را بر زانوی خود برا میدهد و عبای خود را سر عمان کشیده و عمان را خواب میکنند عمان در خواب حوادث روز عاشورا را میبیند و گلدسته های حضرت علی (ع) را میبیند و وقتی از خواب بیدار میشوند شروع به اشعار در مورد حضرت علی و امام حسین می سرایند عمان از مریدان درجه یک آقا میرمحمد هادی میشوند من یکی از دوستداران آقا و اجداد ایشان همچنین پسر بزرگوارشان آقا میرزاعباس نعمت الهی هستم واز ته قلب دوستشان دارم یاعلی مدد
بله عمان عارف برجسته ای بود و به مقامات عرفانی دست یافت