اسفند ۰۲, ۱۳۹۵ سرزمین ما تاریخ و فرهنگ, موضوعات سایت ۰
قلعه تاریخی اسفندیارخان سردار اسعد اول با بی توجهی مسئولان در حال نابودی است
– اسفندیارخان ملقب به سردار اسعد اول از خوانین و سران خوشنام بختیاری در دوره قاجار بود وی در سال ۱۲۶۵ق/۱۲۲۷ هـ.ش. در سرزمین بختیاری متولد شد. وی فرزند ارشد حسینقلیخان ایلخانی بختیاری بود. مادرش بی بی خانم از طایفه خدر سرخ تیره زراسوند بود. اسفندیار خان از مادر خود سه برادر و سه خواهر داشت و سایر برادران و خواهرانش از مادر با وی جدا بودند مانند حاج علیقلیخان سردار اسعد دوم (فاتح مشروطیت)، نجفقلیخان صمصام السلطنه، سردار ظفر، یوسف خان (امیرمجاهد) و امیرقلیخان، بی بی مریم و..
حسینقلی خان در میان فرزندانش از همه بیشتر به اسفندیارخان و حاج علیقلی خان علاقه داشت و اغلب مناصب مهم را به آن دو داده بود. اسفندیارخان سرتیپ فوج سوار بختیاری در قشون ظل السلطان بود و وظیفه نگهداری و حفظ مخارج فوج بختیاری را برعهده داشت. در حقیقت حسینقلی خان از پر و بال دادن به اسفندیارخان قصد جانشینی او را داشت که این محبت بی اندازه خان به پسرش موجبات حسادت عموزادگان اسفندیارخان، بهویژه محمدحسین خان سپهدار شد.
در سال ۱۲۹۹ق، ایلخانی بختیاری به همرا دو فرزندش اسفندیارخان و علیقلی خان توسط ظل السلطان به اصفهان احضار شدند ظل السلطان در وحشت از قدرت بختیاری ها با نقشه قبلی و به روایتی به دستور ناصرالدین شاه، ایلخانی بختیاری را به قتل رساند و اسفندیارخان و علیقلی خان را به زنجیر کشید و به زندان انداخت . یکسال بعد حاج علیقلیخان آزاد گردید. اما اسفندیارخان هفت سال در زندان قاجار بود و به غل و زنجیر کشیده شد. تا اینکه در ۱۳۰۷ق. به دستور ناصرالدین شاه بخشیده شد.
بعد از عزل ظل السلطان، امین السلطان ــ صدراعظم ــ اسفندیارخان را به تهران فراخواند و او را به سمت ایلخانی بختیاری منصوب و ملقب به سردار اسعد کرد. اما اسفندیارخان بنا به ملاحظاتی، عموی خود رضاقلی میرزا را به عنوان ایلخان و خود را به عنوان ایلبیگی معرفی کرد. ولی چون امامقلی خان حاجی ایلخانی از حکم عزل خود سرباز زد، حسینقلی خان نظام السلطنه به اتفاق ایلخانی و ایلبیگی جدید مأمور توقیف او شدند. حاجی ایلخانی به دژ ملکان در دزفول رفت. قوای دولتی و بختیاریها او را تعقیب کردند، اما با وساطت بعضی خوانین از او درگذشتند و او به خوزستان فرستاده شد. در ۱۸۹۰م/۱۳۰۸ق امامقلی خان به ایلخانی رسید و اسفندیارخان کماکان ایلبیگ بود.
در ۱۸۹۲م/۱۳۱۰ق. رابطه امین السلطان و اسفندیارخان به سردی گرایید و امامقلی خان و رضاقلی خان دستگیر و زندانی شدند و خود او نیز مستعفی شد. با درگذشت حاج امامقلی خان در ۱۳۱۷ق اسفندیارخان به ایلخانی منصوب شد. اسفندیارخان مردی قدرتمند بود که در ایل نفوذ فراوانی داشت و مورد احترام همگان بود . اما دوران حکومت وی زیاد طول نکشید و در سال ۱۹۰۳م/۱۳۲۱ق/ ۱۲۸۲ هـ.ش.. در سن ۵۶ سالگی درگذشت.
اسفندیار خان، پانزده فرزند داشت، که شامل ۱۰ پسر و ۵ دختر بود. فرزندان ذکور وی: محمدجواد خان سردار اقبال ـ حبیب اللّه خان ـ عبدالکریم خان سالار ارفع ـ سلطان مراد خان منتظم ـ خلیل خان (پدر ثریا اسفندیاری ملکه ایران) ـ ناصرقلی خان منتظم الملک ـ حیدرقلی خان اعتضاد السلطان ـ اسماعیل خان ـ هرمز خان ـ پرویز خان.
قلعه تاریخی اسفندیارخان سردار اسعد اول در شهر فرخشهر(قهفرخ) در استان چهارمحال بختیاری واقع است. این قلعه در محوطه وسیعی با درختان کهنسال قرار داشت که متاسفانه قبلا بخش زیادی از آن تخریب شده بود.
قلعه اسفندیارخان در حال تخریب و بی توجهی مسئولین
خبرگزاری فارس: هرچند این روزها برخی از مسؤولین ناکارآمدی و ضعف مدیریت خود را پشت جمله کلیشهای و تکراری «کمبود اعتبار» پنهان میکنند، اما باید بدانند که حفاظت یا مرمت یک اثر تاریخی که قدمتی دیرینه دارد در شرایط موجود با داشتن این همه امکانات فراوان بسیار آسانتر از ساختن آن در روزگار قدیم با دست خالی بوده است.
آثار تاریخی باقیمانده از زمانهای گذشته یادگاری است از اجدادمان که روزگاری در شهرها و روستاهای ما زیستهاند، این یادگاریها که گرد کهنگی روی آنها نشسته روزگاری بوی زندگی میداد.در گوشه و کنار شهرمان کم نیستند از این آثار و بناهای تاریخی که در گذشته محل زیستن انسانها بوده است و امروز تاریخ به بودنشان گواهی میدهد.
قلعه اسفندیارخان واقع در فرخشهر از توابع شهرکرد یکی از آثار تاریخی باقیمانده از دوران قاجاریه است. این قلعه توسط اسفندیارخان سردار اسعد اول از سرداران خوشنام ایل بختیاری در اواخر دوره قاجار ساخته شده در حال حاضر این اثر تاریخی در خیابان دانشور فرخشهر واقع شده است. این قلعه در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۴۱۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
یکی از همسایگان این قلعه در گفتوگو با فارس اظهار کرد: این اثر باستانی خیلی وقت است که به همین شکل رها شده است، و هرچند ۵ یا ۶ سال پیش بود که برای مرمت آن اقدامات کمی صورت گرفت اما این اقدامات کاری از پیش نبردند. وی با گلهمندی از وضعیت موجود، گفت: واقعا انسان تأسف میخورد که این وضعیت را میبیند این مکان تاریخی باید محل آمد و شد گردشگران باشد نه اینکه حیوانات در اینجا رفتوآمد کنند.
این شهروند ادامه داد: از زمانی که به این محله آمدهام هیچ تغییری در این بنای تاریخی ندیدم و تا امروز نمیدانستم که اینجا قلعه بوده است. وی با اشاره به اینکه این محل تبدیل به یک خرابه شده است، اظهار کرد: انصاف نیست بنایی که پابهپای تاریخ روزگار سپری کرده است امروز به خاطر بیتوجهی برخی از مدیران اینگونه مظلوم واقع شود.
وی اضافه کرد: مردم زبالههای خود را در مقابل این اثر تاریخی میگذارند و ما بارها اعتراض کردهایم اما مسؤولین هیچ توجهی نمیکنند. آقای جوانبخت یکی از رهگذرانی است که در صحبت با خبرنگار فارس گفت: چرا میراث فرهنگی تابلویی از مشخصات این بنا را در اینجا نصب نمیکند تا مردم اطلاع داشته باشند و خود از این اثر تاریخی مراقبت کنند.
کمبود بودجه اولین دلیل رها کردن آثار باستانی
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال بختیاری به خبرنگار فارس گفت: در سال ۹۰ اقداماتی درخصوص مرمت این بنای تاریخی صورت گرفت ولی از آن روز به بعد هیچ اقدامی برای باسازی این قلعه انجام نشده است. مصطفی هادیپور ادامه داد: ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با کمبود شدید بودجه روبرو است و مکاتبات زیادی با مسؤولین کشوری صورت گرفته است اما اعتباری تخصیص داده نمیشود. وی اضافه کرد: قلعه اسفندیار وسعت زیادی دارد، از اینرو هزینه مرمت آن زیاد است و پیشرفت فیزیکی پایینی دارد و اعتبارات استانی پاسخگو نیست.
شهردار فرخشهر: این موضوع هیچ ربطی به شهرداری ندارد/ میراث فرهنگی باید اقدام کند
فرشاد توحیدنیا در گفتوگو با خبرنگار فارس با گلهمندی از وضعیت موجود این قلعه گفت: اعتبارات و عوارض شهرداری در حوزه عمرانی شهر هزینه میشود و اعتباری در این خصوص به ما داده نشده است. وی افزود: با وجود استقرار بخشداری در فرخشهر اما بسیاری از ادارات استان در این شهر نمایندگی ندارند و از اینرو تمام فشارها بر روی شهرداری است. شهردار فرخشهر اضافه کرد: بودجه شهرداری نیز محدود است و نمیتواند در حوزههایی به غیر از عمران شهری هزینه کند و وظیفه مرمت و بازسازی بناهای تاریخی بر عهده میراث فرهنگی است.
عزم جدی مسئولین برای عدم بازسازی آثار تاریخی
آنچه مهم است اینکه بناها و آثار تاریخی فرصت بسیار بزرگ و مهمی برای مسؤولین هستند که با استفاده از این ظرفیتها علاوه بر شناساندن شهر خود به گردشگران کسب درآمد هم داشته باشند اما میبینیم که این نکته همواره مورد غفلت واقع شده است.
بازسازی و مرمت اماکن تاریخی همچون قلعه اسفندیارخان مکان خوبی برای فعالیت هنرمندان است، برپایی نمایشگاههای صنایع دستی، برگزاری کلاسهای آموزشی و هنری و فعالیت هنرمندان در این بناهای تاریخی فرصت و زمینه بسیار خوبی در اختیار هنرمندان قرار میدهد تا علاوه بر تبلیغ هنر خود کسب درآمد هم داشته باشند.
اما آنچه از لابه لای اظهارات مسؤولین مربوطه برمیآید، اینکه عزمی برای بازسازی، مرمت و جلوگیری از تخریب بیشتر این اثر وجود ندارد و روز به روز قلعهای که نماد تمدن و قدمت فرخشهر است به نابودی نزدیکتر میشود، هرچند این قلعه توانسته است از گذر زمان جان سالم به در ببرد اما به طور مشخص با این رویه که مسؤولین در پیش دارند، در آیندهای نه چندان دور این اثر فاخر تسلیم بیمهری مسئولین خواهد شد و به طور کامل تخریب میشود.
هرچند این روزها برخی از مسؤولین ناکارآمدی و ضعف مدیریت خود را پشت جمله کلیشهای و تکراری «کمبود اعتبار» پنهان میکنند، اما باید بدانند که حفاظت یا مرمت یک اثر تاریخی که قدمتی دیرینه دارد در شرایط موجود با داشتن این همه امکانات فراوان بسیار آسانتر از ساختن آن در روزگار قدیم با دست خالی بوده است.
لذا اگر مسؤولین مدیریت جهادی داشته باشند و روحیه انقلابی خود را بالا ببرند خواهند دید که با همین امکانات موجود میتوانند چنین مکانهایی را مجددا احیا کنند و حتی از طریق همین آثار باستانی درآمدزایی و اشتغالزایی داشته باشند. …. به نقل از خبرگزاری فارس
***
***
***
خبرگزاری فارس چهارمحال بختیاری
***
bigthemeمهر ۰۵, ۱۴۰۲ ۰
شهریور ۲۰, ۱۴۰۲ ۰
شهریور ۰۱, ۱۴۰۲ ۰
مرداد ۱۴, ۱۴۰۲ ۰
مهر ۰۵, ۱۴۰۲ ۰
شهریور ۲۰, ۱۴۰۲ ۰
شهریور ۰۱, ۱۴۰۲ ۰
مرداد ۱۴, ۱۴۰۲ ۰
ویژه تاریخ و فرهنگ ایران و سرزمین بختیاری، سرزمین آفتاب، سرزمین آزاد، سرزمین آریایی، سرزمین کوهساران بلند، سرزمین رودهای خروشان، سرزمین چشمه ساران زلال، سرزمین جنگلهای سرسبز، سرزمین دشت های زیبا، سرزمین برف و آب و آفتاب، سرزمین تاریخ و تمدن دیرینه، سرزمین فاتحان مشروطیت، سرزمینی در قلب ایرانزمین… بختیاری بزرگترین قوم ایرانی و آریایی در ایران و تنها قوم صددرصد شیعه..*این سایت آزاد، مستقل و مردمی است. تاسیس1391
شهریور ۳۱, ۱۳۹۷ ۲۹
آبان ۰۵, ۱۴۰۰ ۲۶
خرداد ۰۲, ۱۳۹۵ ۲۳
تیر ۱۲, ۱۳۹۵ ۲۱
تیر ۱۳, ۱۳۹۸ ۲۱
فروردین ۱۹, ۱۳۹۷ ۲۱
مرداد ۱۴, ۱۳۹۷ ۲۱
آذر ۱۰, ۱۳۹۱ ۱۹
دی ۰۳, ۱۳۹۴ ۱۷
مرداد ۱۰, ۱۳۹۵ ۱۶
خرداد ۲۰, ۱۳۹۲ ۱۳
مهر ۱۴, ۱۳۹۴ ۸
مهر ۰۵, ۱۴۰۲ ۰
شهریور ۲۰, ۱۴۰۲ ۰
شهریور ۰۱, ۱۴۰۲ ۰
مرداد ۱۴, ۱۴۰۲ ۰
تیر ۲۲, ۱۴۰۲ ۰
تیر ۰۷, ۱۴۰۲ ۱
تیر ۰۴, ۱۴۰۲ ۰
خرداد ۲۵, ۱۴۰۲ ۰
اردیبهشت ۳۱, ۱۴۰۲ ۱
فروردین ۳۰, ۱۴۰۲ ۰
اسفند ۲۶, ۱۴۰۱ ۱
بهمن ۱۲, ۱۴۰۱ ۰
3 هفتهپیش
تیر ۲۲, ۱۴۰۲ ۰
سردار اسعد چهره ملی و مذهب گرا در مشروطیت (به مناسبت ۲۲ تیرماه سالروز فتح تهران توسط بختیاریها و ۲۵ تیر ۱۲۸۸ سالروز...آذر ۰۱, ۱۴۰۱ ۵
زندگینامه و اشعار پژمان بختیاری شاعر بزرگ معاصر زندگی نامه پژمان بختیاری (۱۳۵۳ـ ۱۲۷۹) حسین پژمان بختیاری،...مهر ۲۶, ۱۴۰۱ ۸
به مناسیت یکم آبان سالروز درگذشت سردار اسعد بختیاری از رهبران بزرگ مشروطیت ایراناردیبهشت ۰۲, ۱۴۰۱ ۰
زندگینامه دکتر قیصر امین پور (۱۳۳۸-۱۳۸۶) از شاعران بزرگ معاصر دکتر قیصر امینپور از شاعران بزرگ ایران پس از انقلاب...اسفند ۱۷, ۱۴۰۰ ۱
سردار مریم بختیاری (۱۲۵۱-۱۳۱۶) + تصاویر برجسته ترین زن مبارز ایران زندگینامه بی بی مریم بختیاری (۱۲۵۱-۱۳۱۶) از زنان مبارز...آذر ۱۷, ۱۴۰۰ ۳
قهرمان ملی مبارزه با استبداد حکومت رضاشاه و اسطوره مقاومت ـ به موازات هر قطره خونی که از پیکر سردار رشید بختیاری بر روی...مهر ۲۱, ۱۳۹۹ ۱
زندگی نامه داراب افسر بختیاری (۱۲۷۹-۱۳۵۰) مشهورترین شاعر گویش بختیاری به قلم حسین افسر فرزند شاعر داراب افسر بختیاری...مهر ۲۰, ۱۳۹۹ ۳
زندگینامه بهمن علاءالدین (مسعود بختیاری) ـ (۱۳۱۹- ۱۳۸۵) خواننده و هنرمند بزرگ موسیقی بختیاری بهمن علاءالدین (متخلص به...خرداد ۲۳, ۱۳۹۹ ۲
ابوالقاسم خان بختیار، از مبارزان دوره پهلوی ابوالقاسم خان بختیار از روشنفکران و مبارزان برجسته بختیاری دوره پهلوی در...فروردین ۱۵, ۱۳۹۹ ۶
مفاخر و مشاهیر بزرگ بختیاری سرزمین بختیاری در طول تاریخ دیرینه و پرافتخار خود بزرگان، سرداران و نام آوران بسیاری را...سرزمین بختیاری در قسمتهای وسیعی از فلات مرکزی و جنوب غربی ایران در میان رشته کوه های زاگرس میانی اغلب در استان های: «چهارمحال بختیاری، خوزستان، اصفهان، لرستان، کهگیلویه بویراحمد» و بخش هایی از استانهای «فارس، بوشهر، مرکزی، ایلام و..» قرار دارد.
علاوه بر آن جمعیت عظیمی از بختیاری ها در تهران، اصفهان، شیراز، اهواز، قم و کرج و.. سکونت دارند و با احتساب سایر اقوام لرتبار گستره وسیع تری پیدا می کند. سرزمین پهناور بختیاری از موقعیت طبیعی و جغرافیایی ویژه ای در قلب ایران زمین برخوردار است.
بزرگترین رودخانه های کشور «زاینده رود»، «رود کارون» و «رود دز» از «زردکوه بختیاری» سرچشمه می گیرند. دارای طبیعت بکر و زیبا، رودهای خروشان، چشمه ساران زلال، جنگلهای سرسبز و مناطق دیدنی و گردشگری بی نظیر است.